• Britanicii amână administrarea celei de-a doua doze
  • Britanicii vor să vaccineze cât mai multe persoane
  • Fauci nu este de acord cu abordarea Regatului Unit
  • Vaccinul Pfizer are o eficienţă de peste 40% la prima doză

Britanicii schimbă strategia. Nu mai fac a doua doză, ci vor să vaccineze cât mai repede, cât mai mulţi oameni, însă asta nu înseamnă că renunţă la a doua doză, doar o amână. Vaccinul nu te protejează însă imediat. Trebuie să aştepţi puţin până când apare imunitatea. Până acum se considera că vaccinul Pfizer/BioNTech devine eficient în proporţie de 40% la sută după şapte zile de la prima doză. Dar sunt studii care arată că şi-ar putea face mai bine treaba, adică să aibă o eficacitate mai mare de atât.

„Se bazează pe faptul că sunt nişte studii care măresc eficacitatea vaccinului, aşa cum se ştia iniţial, o singură doză producea o eficacitate între 50-60%, dsr studii noi, mai ales făcute de cei de la Moderna, care e un vaccin extrem de asemănător arată că o singură doză poate produce o eficacitate de 80-90%”, spune medicul Octavian Jurma.

SUA nu văd lucrurile la fel. Dr. Fauci a declarat pentru CNN că Statele Unite nu vor merge pe urmele Regatului Unit şi vor urma instrucţiunile Pfizer şi BioNTech de a administra a doua doză de vaccin la trei săptămâni după prima doză. Pfizer şi BioNTech au avertizat că cele două doze sunt cruciale pentru a obţine o protecţie maximă împotriva Covid, spunând că nu au dovezi că o singură doză ar proteja pacienţii după trei săptămâni. Şi nici Franţa nu este de acord cu strategia Marii Britanii.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

„Şi ştim din studiile clinice că momentul optim este să-l faci într-o singură zi. Şi apoi pentru Moderna, douăzeci şi opt de zile mai târziu şi pentru Pfizer douăzeci şi una de zile mai târziu, asta ne spun datele că este cel mai bun mod de a face acest lucru. Deci, dacă doriţi să rămânem cu datele, asta e modul în care ar trebui să fie făcut vaccinul”, a declarat Anthony Fauci.

Cum strategia noastră de vaccinare este în pom, oricând ar fi binevenită o schimbare. Ar putea funcţiona şi la noi? Uite ce spune medicul infecţionist, Anamaria Dobrotă.

„Administrarea unei singure doze îţi aduce o protecţie, conform studiilor, de până la 50%. Este destul de ok, însă nu garantează că impactul asupra pandemiei va fi suficient încât să schimbe lucrurile şi să le ţină sub control.

În România şi la modul în care societatea românească perceoe vaccinarea, ar trebui să imunizăm cât mai multe persoane care îşi doresc acest lucru cu cele două doze”.