• Românii pot călători, în anumite condiții, în destinațiile turistice preferate
  • Persoanele vaccinate au mai multe opţiuni şi mai puţine restricţii
  • Grecia şi Turcia sunt pe lista galbenă, iar Spania şi Italia pe lista verde
  • Copiii sub 6 ani vor fi scutiţi de testare, anunţă Comisia Europeană

După mai bine de un an în care planurile de călătorie ţi-au fost date peste cap, tot mai multe ţări relaxează restricţiile de călătorie. Iar interesul pentru vacanţe creşte pe măsură ce campaniile de vaccinare avansează.

Grecia

Grecia este una dintre destinaţiile favorite ale românilor. Grecii au deschis sezonul turistic pe 14 mai, iar accesul pe teritoriul lor este permis celor care au finalizat schema de vaccinare, celor care prezintă un test PCR negativ sau persoanelor care au trecut prin boală.

Grecia este pe lista galbenă la noi, asfel că cei care nu sunt vaccinaţi trebuie să facă un test PCR şi la întoarcerea în România, asta ca să nu stea în carantină.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Turcia

Turcia a relaxat şi ea restricţiile, chiar de azi (1 iunie). Persoanele nevaccinate au nevoie de test negativ pentru a intra în Turcia, însă partea bună e că se acceptă şi testul rapid antigen, efectuat cu cel mult 48 de ore înainte.

Bulgaria

În Bulgaria, e mai simplu. Din 27 mai, românii călători liber la vecinii noştri, fără să fie nevoie să prezinte la graniţă absolut niciun document legat de COVID-19: nici test, nici certificat de vaccinare, nici adeverinţă că au trecut prin boală.

Italia și Spania

Italia a renunţat la mini-carantina de 5 zile ce era impusă turiştilor, aşa că poţi intra cu un test negativ, efectuat cu maxim 48 de ore înainte. E nevoie şi de completarea unui formular digital de localizare a pasagerilor sau o declaraţie pe propria răspundere.

Cam la fel stau lucrurile şi pentru Spania. Ai nevoie de un test PCR negativ şi un formular de sănătate completat online.

Italia şi Spania sunt acum pe lista verde a României, astfel că la întoarcere nu mai ai restricţii.

Șapte țări europene emit certificate verzi

Şi nu uităm nici de noile reguli de călătorie, date de Comisia Europeană. Printre altele, copiii sub 6 ani vor fi scutiţi de testare, iar cei ce au ambii părinţi vaccinaţi vor scăpa de carantină.

De astăzi, șapte țări europene au început să emită certificate verzi. Este vorba despre Grecia, Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Germania și Polonia. De la 15 iunie, infrastructura IT va fi la dispoziția tuturor statelor. Oficial, certificatul va fi folosit în UE de la 1 iulie.