• Guvernul ungar a reușit astăzi să îl scoată pe patriarhul ortodox rus Kiril de pe lista persoanelor sancționate în cadrul celui de-al șaselea pachet de represalii al UE împotriva Rusiei.
  • Acordul asupra celui de al 6-lea pachet de sancţiuni a fost obţinut în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE de la Luxemburg.
  • Acum, capitalele celor 27 de state membre au termen până vineri pentru a susţine acordul ambasadorilor în scris.

Guvernul ungar a reușit astăzi să îl scoată pe patriarhul ortodox rus Kiril de pe lista persoanelor sancționate în cadrul celui de-al șaselea pachet de represalii al UE împotriva Rusiei, care a primit undă verde din partea ambasadorilor din UE-27 cu această modificare, informează mai multe surse diplomatice, informează EFE.

Premierul ungar Viktor Orbán, care a obținut luni, la summitul liderilor, o excepție specifică la embargoul petrolier, a impus, de asemenea, retragerea liderului religios rus pentru ca noul pachet de sancțiuni să poată fi pus în aplicare.

Acordul asupra celui de al 6-lea pachet de sancţiuni a fost obţinut în cadrul unei întâlniri a ambasadorilor UE de la Luxemburg, potrivit dpa. Acum, capitalele celor 27 de state membre au termen până vineri pentru a susţine acordul ambasadorilor în scris, conform Agerpres.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Sancțiunile includ un embargo parțial de 75% în UE asupra petrolului, exceptând Ungaria și alte țări fără ieșire la mare. Procentajul va crește la 90% până la sfârșitul anului.

Noile măsuri vor scoate Sberbank, instituție financiară importantă din Rusia, din platforma internațională SWIFT.

Acestea vin după ce Ungaria a respins în mod repetat votul unanim necesar în blocul comunitar pentru aceste sancțiuni, având cereri tot mai vocale în propriul interes.