• Guvernul ungar a confirmat că va utiliza sistemul de plăți instituit de Rusia pentru a plăti importurile de petrol și gaze în ruble.
  • Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a apărat decizia Budapestei într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN.
  • De ce? Aceasta este determinată de infrastructură. Nu este de plăcere, nu am ales această situație”,

Ungaria este de acord cu sistemul de plată în ruble impus de Rusia pentru importurile de petrol și gaze naturale, anunță EuropaPress.

Guvernul ungar a confirmat că va utiliza sistemul de plăți instituit de Rusia pentru a plăti importurile de petrol și gaze în ruble, ca urmare a ancțiunilor impuse Moscovei pentru invazia militară din Ucraina.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a apărat decizia Budapestei într-un interviu acordat postului de televiziune american CNN, menționând că „85% din aprovizionarea cu gaz și 65% din aprovizionarea cu petrol” provin din Rusia.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

De ce? Aceasta este determinată de infrastructură. Nu este de plăcere, nu am ales această situație”, a spus el, înainte de a sublinia că nu există rute sau surse alternative care ar permite Ungariei să nu mai importe energie din Rusia.

Secretarul de stat la cabinetul premierului, Gergely Gulyas, a declarat că Budapesta „va plăti în euro (într-un cont) la Gazprombank, pe care Gazprombank îl va converti în ruble”, potrivit agenției de presă Bloomberg.
El a declarat că Ungaria va face acest lucru „împreună cu alte nouă națiuni” și a subliniat că „respectă întocmai politica de sancțiuni a Uniunii Europene (UE)”, după ce blocul s-a pronunțat împotriva sistemului de plată în ruble.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a denunțat miercuri „șantajul inacceptabil” exercitat de Rusia prin întreruperea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria, care refuză să plătească în ruble.

Guvernul rus a semnat un decret prin care se stipulează că plata pentru gazul rusesc furnizat începând cu luna aprilie trebuie să se facă exclusiv în ruble. La rândul său, UE a aplicat pentru prima dată sancțiuni împotriva cărbunelui rusesc și are în vedere noi măsuri împotriva petrolului și gazelor.