• Eforturile UE de a impune un embargo asupra petrolului rusesc au întâmpinat miercuri noi obstacole, deoarece oficialii ungari au declarat că nu vor susţine planul în forma sa actuală şi au recomandat eliminarea subiectului de pe agenda summitului liderilor UE de săptămâna viitoare.
  • UE a depus eforturi pentru a ajunge la un consens între cele 27 de state membre pentru a renunţa la petrolul rusesc până la sfârşitul anului 2022, pentru a bloca o sursă cheie de venituri care finanţează războiul Rusiei în Ucraina.
  • În timp ce unele ţări din Europa Centrală şi de Est şi-au exprimat iniţial rezerve faţă de embargo, Ungaria rămâne cea mai vocală naţiune membră care blochează măsura, care face parte din cea de-a şasea rundă de sancţiuni propuse de UE împotriva Rusiei.

În timpul unei conferinţe de presă în capitala ungară, Budapesta, ministrul de externe Peter Szijjarto a declarat miercuri că Ungaria nu va vota în favoarea propunerii de embargo petrolier „atâta timp cât va face imposibilă aprovizionarea cu energie a Ungariei”, potrivit AP.

El a acuzat ramura executivă a UE că a promovat acest plan fără a asigura securitatea energetică a Ungariei, care îşi procură 85% din gazele naturale şi peste 60% din petrol din Rusia.

„Această problemă a fost creată de Comisia Europeană, aşa că soluţia trebuie să fie oferită de Comisia Europeană. Soluţia trebuie să vină mai întâi, şi abia apoi putem vorbi despre sancţiuni”, a declarat Szijjarto.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În timp ce UE a oferit anterior excepţii ţărilor fără ieşire la mare, precum Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă, care sunt deosebit de dependente de petrolul rusesc, acordându-le termene prelungite pentru eliminarea treptată, guvernul de la Budapesta a rămas ferm în opoziţia sa faţă de sancţiunile împotriva energiei ruseşti.

Premierul ungar Viktor Orban, care este considerat cel mai apropiat aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin în UE, a susţinut că un boicot al UE asupra petrolului ar fi o „bombă atomică” pentru economia Ungariei şi ar distruge „aprovizionarea stabilă cu energie” a acesteia.

Orban a scris luni o scrisoare preşedintelui Consiliului European, cerând ca embargoul petrolier propus să fie scos de pe ordinea de zi a summitului care va începe la 30 mai.

În scrisoarea adresată lui Charles Michel, Orban a declarat că Ungaria „nu este în măsură să fie de acord cu cel de-al şaselea pachet de sancţiuni până când negocierile nu vor reuşi să rezolve toate problemele restante” şi că este „foarte puţin probabil” să se ajungă la o soluţie înainte de summitul de săptămâna viitoare.

„Sunt convins că discutarea pachetului de sancţiuni la nivelul liderilor în absenţa unui consens ar fi contraproductivă”, a scris Orban. „Trebuie să rămână prioritatea noastră să menţinem unitatea Uniunii Europene”.