Ungaria vrea ca UE să nu mai adauge sancţiuni Rusiei: Europa va fi de partea perdantă a acestui război din cauza problemelor economice

Viktor Orban și bunul său prieten Vladimir Putin

„La sfârşitul zilei, Europa va fi de partea perdantă a acestui război din cauza problemelor economice. Recomandarea noastră ar fi să oprim procesul de sancţionare”, a declarat Balazs Orban, care nu are legătură cu premierul, într-un interviu acordat Reuters.

Ungaria este una dintre cele mai pro-ruse ţări din UE, puternic dependentă de gazul şi petrolul rusesc. Rusia construieşte, de asemenea, un reactor nuclear pentru Ungaria. Budapesta a blocat ultimul pachet de sancţiuni împotriva Moscovei, care includea o interdicţie a importurilor de petrol rusesc, până când a negociat o excepţie pentru ea însăşi.

„În momentul de faţă, ceea ce experimentăm este că, cu cât acceptăm mai multe sancţiuni, cu atât suntem într-o situaţie mai proastă. Şi ruşii? Da, îi doare şi pe ei, dar supravieţuiesc. Şi ceea ce este şi mai rău, ei continuă în Ucraina”, a declarat Balazs Orban.

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, UE a convenit asupra a şase pachete de sancţiuni

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, la 24 februarie, Uniunea Europeană, formată din 27 de ţări, a convenit asupra a şase pachete de sancţiuni care includ îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor pentru oligarhii şi oficialii ruşi, controlul exporturilor, îngheţarea activelor băncilor centrale, deconectarea băncilor de la sistemul de mesagerie SWIFT şi interzicerea importurilor de cărbune şi petrol rusesc.

Dar unii oficiali susţin că oligarhii individuali pot trăi fără unele dintre iahturile sau vilele lor occidentale, probabil că au mutat deja activele lichide în afara UE, iar controalele la export ar putea fi eludate de China şi de alţii.

Îngheţarea rezervelor băncii centrale ruseşti este făcută mai puţin dureroasă de miliardele de dolari pe care Rusia le primeşte zilnic pentru petrolul şi gazele sale care continuă să curgă spre Europa, spun ei.

Odată ce UE va înceta să mai cumpere petrol rusesc anul viitor, ţiţeiul poate fi vândut şi transportat cu tancuri petroliere către China sau India, spun unii oficiali.

Alţii susţin că sancţiunile funcţionează, dar va dura ceva timp până când se va vedea impactul lor deplin asupra economiei ruseşti.

Cu toate acestea, Orban a declarat că UE ar trebui să îşi schimbe tactica.

„Am ajuns la un punct în care ne dăm seama că am urmat strategia timp de patru luni, avem unele realizări, dar dacă se continuă aşa, conform unei gândiri rezonabile, se va sfârşi într-un mod rău pentru Europa. Aşa că trebuie să ne gândim la ceva. Negocieri, încetarea focului, pace. Diplomaţie. Aceasta este soluţia noastră”, a spus Orban.

Autor: Iulian Moșneagu

Exit mobile version