• În Germania, Statele Unite și Franța, mulți medici refuză să se vaccineze
  • În Germania, doar un cadru medical din trei vrea să se imunizeze
  • Medicii își pun semne de întrebare asupra efectelor tehnologiei mARN

Medicii evită să se vaccineze, iar acest lucru stârnește îngrijorare în țări precum Germania, Statele Unite sau Franța. Nici la noi, situația nu e clară.

În decembrie se vorbea de jumătate de milion de oameni în sistemul sanitar. La începutul săptămânii, colonelul Gheorghiță ne vorbea despre doar 250.000. Iar intenția de vaccinare nu o cunoaștem.

Situația din Europa

Financial Times scrie că, în Germania de exemplu, un sondaj arăta în luna decembrie că jumătate dintre asistente și un sfert din medici nu vor să se vaccineze.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

O lună mai târziu, în ianuarie, cifrele arătau că doar un cadru medical din trei vrea să se imunizeze.

Un sondaj în rândul angajaților caselor de bătrâni din Franța arăta că 76 la sută dintre ei nu voiau să se vaccineze. Aproape la fel e și în Austria, unde jumătate dintre angajații caselor de bătrâni refuză vaccinul.

De ce ezită tocmai medicii să se vaccineze

Un sondaj din Germania arată că, deși vorbim despre oameni informați, cei din domeniul medical își pun întrebări asupra efectelor pe termen lung ale tehnologiei ARN mesager.

Femeile se tem în mod particular de infertilitate. Și apoi, și în rândul medicilor sunt antivacciniști.

În Italia sunt deja 13 medici anchetați pentru propagandă antivaccin, iar în Statele Unite un farmacist a fost arestat, după ce a lăsat intenționat mai multe doze de vaccin în afara frigiderului.

Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății: „Ceea ce a fost impresionant a fost acea reticență față de noutate, pentru că este un vaccin care e nou și multi au spus <<mai stăm să vedem ce se întâmplă cu ceilalți>>.

Însă dintre aceștia care la început au fost reticenți sau ezitanți, pe măsură ce compania de vaccinare a început și colegi de-ai lor au fost vaccinați, au început să aibă și un interes mai mare pentru vaccinare și chiar să dorească vaccinarea, să vină la vaccinare.

Râdeam că în primele două zile după vaccinare am fost foarte fericită. Drept pentru care am fost foarte harnică acasă și am notat ca efect secundar hărnicia excesivă. Glumesc. De fapt m-am simțit bine.

Am avut în sfârșit conștiința că fac ceva eficient pentru protecția în primul rând a mea, dar cred că mai importantă decât a mea, a celor din jurul meu. Și nu m-a durut. Nu am avut niciun fel de efect secundar”.