Uniunea Europeană critică interdicţiile de călătorie, după o decizie a Belgiei

steaguri UE Foto: Alephmedia
  • Uniunea Europeană a criticat, luni, restricţiile de călătorie impuse de unele ţări.
  • Criticile vin în contextul unei decizii a Belgiei de a prelungi unele interdicţii până în aprilie, catalogând măsurile drept disproporţionate.

Belgia, ţară în care se află principalele instituţii ale Uniunii Europene, a anunţat în ianuarie interzicerea călătoriilor nonesenţiale, din cauza pandemiei. Premierul belgian, Alexander De Croo, a anunţat acum că măsura va fi prelungită până pe 18 aprilie.

Am fost surprinşi să aflăm din presă despre prelungirea interdicţiilor de călătorie„, a reacţionat Christian Wigand, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

Statele membre trebuie să respecte principiul proporţionalităţii înscris în Dreptul Uniunii Europene. Nu credem că aceste interdicţii respectă acest principiu„, a subliniat Christian Wigand.

În februarie, Comisia Europeană a criticat restricţiile de călătorie impuse de Belgia, Germania, Finlanda, Danemarca, Suedia şi Ungaria.

Vom analiza răspunsurile primite din partea acestor state şi vom stabili ce opţiuni de reacţie sunt„, a atras atenţia Christian Wigand.

Libertatea de circulaţie este o libertate fundamentală. Vom continua să acţionăm pentru a ne asigura că recomandările adoptate de Consiliul UE vor fi respectate şi pentru a evita interdicţiile de călătorie„, a afirmat, la rândul său, Didier Reynerds, comisarul UE pentru Justiţie.