- Peste 130 de miliarde de euro vor fi disponibili în perioada 2025 – 2027.
- Banii UE pot fi folosiți și pentru mobilitate militară: construcția de drumuri și căi ferate.
- Cu acești bani, UE stimulează producția de drone în țările membre.
Uniunea Europeană își modifică politicile pentru a putea redirecționa zeci de miliarde de euro anual către apărare și securitate, în contextul în care războiul de agresiunea al Rusiei din Ucraina și revenirea lui Donald Trump la Casa Albă arată necesitatea stimulării investițiilor militare, anunță Financial Times.
Liderii Uniunii Europene au apărut miercuri dimineață pe rețelele de socializare pentru a-l felicita pe Donald J. Trump pentru victoria zdrobitoare în alegerile prezidențiale din Statele Unite, însă puțini sunt cei care se vor bucura de schimbarea conducerii SUA în materie de securitate și comerț.
„Trump a spus foarte clar că europenii trebuie să își majoreze și mai mult cheltuielile pentru apărare. El dorește un angajament de trei procente din PIB și ne putem aștepta ca el să insiste foarte mult în acest sens”, a declarat Anna Wieslander, director pentru Europa de Nord la Atlantic Council.
Membrii NATO s-au angajat să crească cheltuielile pentru apărare la 2% din produsul intern brut (PIB) după ce Rusia a invadat Crimeea în urmă cu un deceniu. Potrivit NATO, le-a luat până anul acesta să realizeze acest lucru, deoarece multe state nu au acționat până la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina în 2022.
Anul trecut, Trump a exercitat presiuni asupra Congresului pentru a întârzia acordarea unui ajutor militar de 61 de miliarde de dolari Ucrainei și și-a exprimat scepticismul cu privire la aprobarea unui ajutor suplimentar, ceea ce ar putea însemna ca europenii să plătească această factură în plus față de cele 43,5 miliarde de euro pe care UE le-a cheltuit deja.