• Uniunea Europeană și Marea Britanie se ceartă din cauza vaccinului AstraZeneca
  • Comisia Europeană a amenințat că va opri exportul de vaccinuri
  • Ministrul Apărării britanic consideră că UE ar trebui să respecte contractul

Scandalul AstraZeneca încinge relațiile Uniunii Europene cu Marea Britanie, iar statele europene sunt tot mai dezamăgite de gestionarea acestei crize, care ține Uniunea la coada vaccinării între marile puteri.

Disputa este tot mai aprinsă între Uniunea Europeană și Marea Britanie din cauza companiei AstraZeneca.

Comisia a amenințat că va opri exportul de vaccinuri, iar ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, consideră că UE ar trebui să respecte contractul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

La rândul său, comisarul european Mairead McGuinness cere ambelor părți să se calmeze, iar Comisia Europeană pregătește deja o somație la adresa companiei AstraZeneca, cu intenția de a ajunge la un arbitraj și, în cel mai rău caz, la un proces.

Motivul discuțiilor între Uniunea Europeană și Marea Britanie

Neonorarea livrărilor de vaccinuri pe continent a devenit o mare problemă de imagine, dar și de strategie pentru Uniunea Europeana.

În timp ce britanicii se vaccinează masiv cu AstraZeneca, noi, europenii ne îndreptăm spre o nouă primăvară neagră, marcată de focare și restricții.În ultima lună și jumătate, peste 41 de milioane de doze au plecat din UE către 33 de țări și un sfert au fost doar pentru Marea Britanie.

La rândul lor, britanicii se pare că întârzie să exporte materiale necesare pentru vaccinarea în UE. Suntem, așadar, condamnați să ne înțelegem, dacă vrem să depășim criza sanitară înaintea altor puteri internaționale.

Care este stadiul vaccinării în Europa

UE a distribuit în acest trimestru 70 de milioane de doze și a imunizat complet doar 4,2 la sută din populație. Este foarte puțin, în comparație cu SUA care au administrat 154 de milioane de doze. Europa va primi 100 de milioane de doze de la AstraZeneca, în loc de 270 de milioane.

Vaccinarea este esențială pentru reactivarea economiei, care este pusă în pericol acum de creșterea cazurilor și suspendarea activității în țări precum Franța și Italia.

Pe de altă parte, UE vrea să repornească turismul la vară, iar Marea Britanie, care știe că turiștii britanici sunt doriți de toate statele europene, spune că s-ar putea să prelungească interdicțiile de călătorie.