• UE vrea să dea în judecată AstraZeneca pentru a o obliga să livreze toate dozele de vaccin promise.
  • „Da, Comisia a invocat intenția de a lansa o acțiune legală”, a spus un diplomat UE.
  • Oficial UE: „Statele UE trebuie să decidă dacă participă. Este vorba de respectarea livrărilor până la sfârșitul trimestrului al doilea”.

Comisia Europeană se pregătește să inițieze proceduri legale împotriva producătorului de vaccinuri AstraZeneca, potrivit a cinci diplomați ai UE.

Comisia Europeană pregătește acțiuni în justiție împotriva AstraZeneca după ce nu a îndeplinit obligațiile de livrare a vaccinului. Scopul acțiunii este de a forța gigantul farmaceutic să livreze vaccinurile pe care le-a promis, au informat Reuters și Politico.

„Statele UE trebuie să decidă dacă participă. Este vorba despre îndeplinirea livrărilor până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru”, notează Reuters, citat de un oficial al UE.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

AstraZeneca și-a redus livrările către UE cu două treimi, deoarece a fost îngreunată de problemele de producție și de obligațiile de livrare din alte țări. În schimb, UE s-a orientat tot mai mult către vaccinul Pfizer/BioNTech, deoarece aceste două companii și-au îndeplinit obiectivele de livrare.

AstraZeneca a stârnit furia Uniunii Europene încă din ianuarie, atunci când compania a recunoscut că nu poate livra blocului comunitar numărul de doze anticipate inițial. Până la sfârșitul primului trimestru, compania a livrat 30 de milioane de doze către țările UE, deși contractul prevedea 100 de milioane de doze, fapt pentru care campania de vaccinare din Europa a întâmpinat probleme.