• Uniunea Europeană vrea să modifice politica de cheltuieli.
  • Zeci de miliarde de euro ar fi redirecționate către cheltuieli militare.
  • Banii vor veni din fondurile de coeziune, statele au atras doar 5%.
  • Kaja Kallas: UE va sprijini Ucraina atât timp cât este necesar.
  • Kaja Kallas: Voi lucra cu echipa lui Trump la politici comune.
  • În campanie, Trump a promis să curețe armata de generalii „woke”.
  • În primul său mandat, Trump s-a confruntat cu opoziția Pentagonului.
  • În primul mandat al lui Trump, Pentagonul a avut cinci șefi.
  • Gen. Mark Milley a limitat puterea lui Trump de a folosi arma nucleară.
  • Gen. John Kelly: Trump se încadrează „în definiția fascistului”.

Cu Trump la Casa Albă, Europa își modifică planurile pentru apărare. Uniunea Europeană vrea să-și facă armata ei.

Pentru asta, Bruxelles-ul vrea să modifice politica de cheltuieli și să redirecționeze zeci de miliarde de euro din fondurile de coeziune către producția de armament și înzestrarea armatei. E vorba despre 392 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027, care ar fi trebuit să reducă inegalitățile economice la nivelul Uniunii, dar pe care statele nu le-au folosit.

Doar 5% din fondurile de coeziune au fost cheltuite. Normele europene actuale spun că aceste fonduri nu pot fi folosite pentru cheltuieli militare.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Viitoarea șefă a diplomației europene, Kaja Kallas, spune că Uniunea Europeană va sprijini Ucraina atât timp cât este necesar. Fostul premier eston, spune că următorii 5 ani vor fi dificili, din cauza tulburărilor geopolitice care au loc în toată lumea.

Despre revenirea lui Trump la Casa Albă, Kallas spune că vrea să dezvolte politici comune. Dar sunt așteptate schimbări și de partea cealaltă a Atlanticului. În timpul campaniei sale, Donald Trump a promis să curețe armata de generalii „woke”.

În primul său mandat, Trump s-a confruntat cu opoziția Pentagonului. Cinci șefi s-au perindat la Pentagon în cei patru ani, care fie au demisionat, fie au fost concediați, fie au servit drept intermar.
Foștii generali și secretari ai apărării din primul mandat al lui Trump sunt printre cei mai înverșunați critici ai săi.

Generalul Mark Milley a luat măsuri pentru a limita capacitatea lui Trump de a folosi arme nucleare în timp ce era șef al statului major.

Generalul John Kelly, fostul șef de cabinet al lui Trump la Casa Albă, a spus înainte de alegeri că Trump se încadrează „în definiția generală a fascistului”.

Citește și