- Comisia Europeană evaluează planuri de reziliere a contractelor pe termen lung pentru gaze rusești fără penalități.
- Autoritățile permit companiilor să invoce forța majoră în rezilierea contractelor.
- Planurile fac parte din strategia UE de eliminare a combustibililor fosili ruși până în 2027.
- Europa a redus importurile de gaze rusești de la 150 miliarde de metri cubi în 2021 la puțin sub 52 miliarde în 2024.
Comisia Europeană ia în considerare planuri care ar permite companiilor europene să rezilieze contractele pe termen lung privind gazele rusești fără a plăti penalități Moscovei, a fost raportat, scrie The Guardian.
Advertisment
UE elimină penalitățile de reziliere a contractelor cu Rusi
Citând trei oficiali care cunosc planul, Financial Times a raportat că Comisia studiază posibilitatea de a permite companiilor să declare forță majoră, ceea ce ar absolvi importatorii de obligațiile lor de a plăti penalități pentru rezilierea contractelor. Planurile ar face parte dintr-o foaie de parcurs privind modul în care UE va scăpa de combustibilii fosili ruși până în 2027, un document programat să fie publicat la 6 mai, după amânări repetate.
Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută, în cadrul unei conferințe de presă, când a fost întrebată despre întârzieri, că se angajează să elimine treptat gazul rusesc, afirmând că este „o necesitate absolută”. Liderii UE au promis să pună capăt dependenței de petrolul și gazele rusești în 2022, pe fondul îngrijorării generale că aceste venituri finanțează războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Recomandări
UE a importat puțin sub 52 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în 2024, comparativ cu 150 de miliarde de metri cubi în 2021, potrivit statisticilor UE. Dar în cadrul celor mai recente cifre, Europa a cumpărat o cantitate record de gaze naturale lichefiate rusești anul trecut, iar importurile de gaze rusești au crescut cu 18%, potrivit thinktank-ului energetic Ember.
Importurile prin conducte au continuat, de asemenea, în ciuda încetării fluxurilor de gaze prin Ucraina la 1 ianuarie 2025, când a expirat un acord de tranzit. În februarie 2025, UE a primit 56 de milioane de metri cubi pe zi prin conducta TurkStream, o creștere lunară de 11%. „Aceste creșteri ar putea amenința calea de eliminare treptată a gazului rusesc din 2027”, a declarat Ember, referindu-se, de asemenea, la gazul natural lichefiat (GNL).
„Este un subiect tabu”
SUA este cel mai mare furnizor de GNL al Europei, iar oficialii și-au exprimat interesul de a cumpăra și mai mult din combustibilul transportat la temperaturi foarte scăzute de când Donald Trump a revenit la Casa Albă.
Directorii din sectorul energetic vorbesc deschis despre reluarea importurilor de gaze rusești. „Dacă va exista o pace rezonabilă în Ucraina, am putea reveni la fluxuri de 60 de miliarde de metri cubi, poate 70, pe an, inclusiv GNL”, a declarat Didier Holleaux, vicepreședinte executiv la Engie din Franța, într-un interviu pentru Reuters. Guvernul francez deține parțial Engie, care obișnuia să fie printre cei mai mari cumpărători de gaze ai Gazprom.
În Germania, se spune că întreprinderile sunt, de asemenea, interesate de reluarea importurilor de gaze rusești, care asigurau 55% din aprovizionarea sa și ajutau fabricile să funcționeze la prețuri competitive. „Redeschiderea conductelor ar reduce prețurile mai mult decât orice program actual de subvenționare”, a declarat pentru Reuters Christof Guenther, directorul general al parcului chimic InfraLeuna, unde se află Dow Chemical și Shell. El a adăugat că mulți colegi au fost de acord cu necesitatea de a reveni la gazul rusesc: „Este un subiect tabu”.
Citește și
- Katy Perry va lansa o piesă inspirată de călătoria sa în Spațiu cu Blue Origin: „Această experiență e pe locul doi, după cea de a fi mamă”
- Mark Zuckerberg a depus mărturie în procesul antitrust. Miliardarul încearcă să apere Meta de acuzațiile de monopol în social media
- Îți aduci mereu partenerul la întâlnirile cu prietenii? Psihologii spun că s-ar putea să fie o problemă. Grațiela Dan, psiholog: „O întâlnire relaxată între prieteni poate deveni un moment stânjenitor”