Universitățile britanice îndeamnă guvernul să reia fluxul de studenți din UE după Brexit

Universitățile din Regatul Unit „se abțin” de la cererile de reluare a programului Erasmus, dar au speranțe în contextul discuțiilor privind mobilitatea tinerilor, conform The Guardian.

Universitățile britanice vor studenți europeni

Universitățile britanice îndeamnă guvernul să găsească o modalitate de a relua fluxul de studenți din UE către Marea Britanie după Brexit, inclusiv o posibilă revenire la programul Erasmus.

Universitățile britanice spun că sunt hotărâte să nu provoace o revenire la disputa „toxică” Brexit cu privire la migrație și adoptă o abordare de tip „watch and wait”.

Regretăm foarte, foarte mult faptul că am pierdut un flux de studenți europeni foarte buni în Regatul Unit”, a declarat directorul executiv al Universities UK, Vivienne Stern. Dar ea a spus că a recunoscut politica internă „toxică” din jurul perspectivei ca cetățenii UE să se întoarcă la scară largă la educație în Regatul Unit.

Nu este în interesul nostru ca guvernul să sfârșească prins într-un fel de dezbatere toxică privind imigrația pe plan intern, pentru că, în cele din urmă, acest lucru ne va afecta grav dacă va determina guvernul să limiteze imigrația în alte moduri”, a spus ea.

Schimbarea nu pare să vină curând

Până în prezent, cea mai mare parte a atenției asupra revigorării oportunităților post-Brexit pentru tineri s-a concentrat pe o propunere a UE din aprilie privind un program de mobilitate pentru tineri care ar permite tinerilor sub 30 de ani să studieze sau să lucreze în străinătate pentru un număr limitat de ani.

Dar, din punct de vedere politic, s-a vorbit puțin despre programul Erasmus, prin intermediul căruia aproximativ 15.000 de studenți britanici au studiat anual într-o universitate din UE înainte de Brexit.

Regatul Unit a încercat să negocieze un acord pentru a rămâne membru asociat al programului Erasmus, însă povara financiară revenea în mod disproporționat Regatului Unit, iar universitățile ar fi trebuit să suporte costurile unui număr mai mare de studenți străini.

Stern spune că „se abțin” de la orice întrebare a guvernului cu privire la Erasmus și nu și-au „fixat culorile pe catarg”, astfel încât să poată vedea cum se desfășoară dezbaterea.

Ea a declarat că a fost „absolut fantastic” faptul că tinerii și studenții au fost „în centrul” discuției despre resetarea relațiilor cu UE.

Dar, a adăugat ea, ei nu au vrut să fie proscriptivi sau o monedă de schimb: „De asemenea, ne simțim puțin stânjeniți când ne gândim că ceva extrem de important pentru noi ar putea fi legat de politica mare”.

Exit mobile version