• Mai mult de o treime dintre ruși consideră că un atac nuclear ar putea fi „justificat”.
  • Dintre aceștia, 10% dintre respondenți susțin cu fermitate un atac nuclear, iar alți 24% îl consideră mai degrabă justificat.
  • Sondajul mai relevă că cei care sunt de acord cu un atac nuclear tind să fie mai în vârstă și să-și ia informațiile din presa rusă de stat.

Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar fi justificat, arată o cercetare a Centrului Levada, o organizație rusă independentă de sondare a opiniei publice, scrie The Kyiv Independent.10% dintre respondenți au spus că ei cred că un astfel de atac ar putea fi „cu siguranță” justificat, în timp ce 24% au răspuns „probabil”.

Aceste date, colectate pe parcursul lunii iunie 2024, indică o creștere cu 5 puncte procentuale în ultimul an a numărului persoanelor care sunt de acord cu un atac nuclear . Majoritatea respondenților – 52% – sunt împotriva utilizării armelor nucleare în Ucraina, dar această cifră reprezintă o scădere, față de 56% în aprilie 2023.

Sondajul mai relevă că cei care sunt de acord cu un atac nuclear tind să fie mai în vârstă și să-și ia informațiile din presa rusă de stat. Cei care se opun sunt mai tineri și se informează de pe platformele online precum YouTube.

Recomandări

CIOLACU, DESPRE AVORT
SAFIEDDINE A FOST UCIS
ZIUA EDUCAȚIEI
ZUCKERBERG ÎN LUMEA MODEI
VACCIN PENTRU CANCER
PLOI ÎN JUMĂTATE DE ȚARĂ

Președintele rus Vladimir Putin a lansat în mod repetat amenințări nucleare la adresa Ucrainei și a Occidentului începând din februarie 2022, când a Moscova și-a lansat invazia pe scară largă. Deși amenințările nu s-au materializat, iar Moscova continuă să-și desfășoare războiul fără să recurgă la arsenalul său nuclear, retorica oficialilor ruși și exercițiile nucleare s-au intensificat în ultimele săptămâni.

În mai, Moscova a afirmat că exercițiile din prima etapă au fost un răspuns la ceea ce a descris drept „declarații provocatoare și amenințări ale unor oficiali occidentali la adresa Federației Ruse”.

Washingtonul ar putea fi nevoit să își sporească desfășurarea de arme nucleare strategice pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Chinei, Rusiei și a altor adversari, a declarat un oficial de la Casa Albă, pe 7 iunie.

Citește și