Unul dintre cele mai influente sindicate din SUA refuză să sprijine un candidat la președinție pentru prima dată din 1996

Unul dintre cele mai influente sindicate din SUA, International Brotherhood of Teamsters, refuză pentru prima dată din 1996 să sprijine un candidat la președinția Statelor Unite, scrie BBC. Cu un număr impresionant de 1,3 milioane de membri în SUA și Canada, sindicatul a declarat că nu a primit răspunsuri clare de la Kamala Harris, candidatul democrat, și nici de la Donald Trump, candidatul republican, pe probleme esențiale pentru Teamsters. În plus, sondajele interne nu au indicat un sprijin consistent pentru niciunul dintre cei doi candidați, deși unele date recente arătau o preferință fluctuantă pentru Trump.

Această decizie vine într-un moment critic pentru campania lui Harris, cu mai puțin de 50 de zile până la alegeri, având potențialul de a afecta votul clasei muncitoare în state cheie precum Pennsylvania, Michigan și Wisconsin. Chiar și în lipsa unei susțineri oficiale din partea sindicatului, unele filiale regionale din Michigan, Wisconsin, Nevada și California au decis să o sprijine.

Într-o declarație oficială, echipa lui Harris a subliniat că se bucură de sprijinul „majorității a forței de muncă organizate”, evidențiind sprijinul unor filiale locale ale Teamsters. Lauren Hitt, purtătoarea de cuvânt a campaniei, a criticat în mod direct abordarea lui Trump față de muncitori, subliniind că Harris a fost mereu alături de sindicat și de lucrătorii aflați în grevă.

Sean O’Brien, liderul Teamsters din 2022, a încercat să stabilească legături și cu figuri republicane populiste, precum și senatorii Josh Hawley și JD Vance, acesta din urmă fiind acum susținut de Trump. O’Brien s-a întâlnit cu Trump la proprietatea sa din Mar-a-Lago și a participat la masă rotundă la Washington DC, unde Trump și-a exprimat părerea că va ajuta sindicatul.

În paralel, Teamsters a avut discuții și cu președintele Joe Biden, înainte de retragerea acesteia din cursa prezidențială, dar și cu candidați terți precum Robert F. Kennedy Jr. și Cornel West. Sindicatul a surprins mulți democrați când a donat 45.000 de dolari atât Convenției Naționale Democrate, cât și celei Republicane, o mișcare neobișnuită în ultimii.

O’Brien a devenit primul lider Teamsters care a luat cuvântul la Convenția Națională Republicană, unde, deși la elogiat pe Trump ca fiind „dur”, a refuzat să-l sprijine. În același timp, el a criticat dur comentariile lui Trump și Elon Musk privind concedierea lucrătorilor aflați în grevă. După apariția sa la RNC, O’Brien nu a fost invitat să vorbească la convenția democratică, deși alți membri importanți ai sindicatului au reprezentat organizația.

Decizia lui O’Brien de a colabora cu republicanii a provocat tensiuni în rândul membrilor sindicatului, iar Teamsters National Black Caucus și șase filiale locale au provocat conducerea centrală, oferindu-și susținerea directă pentru Harris.

Cu doar câteva zile în urmă, Harris s-a văzut cu liderii Teamsters într-o întâlnire descrisă drept „tensionată”, însă sindicatul a contestat această caracterizare. La final, O’Brien a remarcat că răspunsurile lui Harris nu au un impact semnificativ ca cele ale predecesorului său, Joe Biden.

Biden, cunoscut pentru sprijinul său față de muncitorii organizați, a devenit primul președinte american care a participat la o grevă sindicală, susținând lucrătorii din industria auto în 2023. Administrația sa a sprijinit, de asemenea, un fond de pensii de 36 de miliarde de dolari al Teamsters.

Cu toate acestea, sondajele interne recente ale Teamsters indică un sprijin majoritar pentru Trump. După Convenția Națională Republicană, 59,6% dintre membrii de bază și-au exprimat sprijinul pentru Trump, comparativ cu 34% pentru Harris. Cu toate acestea, sindicatul a subliniat că nu există un sprijin majoritar clar.

Campania lui Trump a salutat rapid sondajele, afirmând că „membrii harnici ai Teamsters au transmis clar mesajul că îl doresc pe președintele Trump înapoi la Casa Albă

Exit mobile version