• Un vaccin Johnson & Johnson anti-HIV eșuează testul de eficacitate.
  • Compania a anunțat că studiul a început în 2017 şi a fost finalizat în 2020.
  • Studiul clinic a inclus aproximativ 2.600 de femei tinere din cinci ţări din Africa Subsahariană.

Compania Johnson & Johnson a demarat, în 2017, un studiu de validare a eficacității unui vaccin anti-HIV și a fost finalizat trei ani mai târziu. Însă, gigantul pharma a anunțat recent că rezultatele furnizate de analiza primară a unui studiu clinic de fază 2b au arătat că unul dintre vaccinurile sale dezvoltate împotriva HIV nu oferă o protecţie suficientă în privința infectării cu acest virus, conform Reuters.

Studiul clinic, cunoscut și sub denumirea de „Imbokodo”, a fost efectuat pe 2.600 de femei tinere din cinci state din Africa Subsahariană.

Reuters notează că cercetătorii au remarcat că 63 dintre participanții care au primit placebo și 51 care au primit vaccinul Johnson & Johnson s-au infectat cu HIV, rezultând o eficiență a vaccinului de 25,2%. În acest sens, compania a anunțat că studiul Imbokodo nu va continua.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Studiul Imbokodo, finanțat și de Fundația Bill & Melinda Gates

J&J a declarat că studiază în continuare siguranța și eficacitatea unui alt vaccin experimental împotriva HIV în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați și al persoanelor transsexuale. Acest studiu, desfășurat în America și Europa, ar trebui să fie finalizat în martie 2024.

„Deși acesta nu este cu siguranță rezultatul studiului la care speram, trebuie să aplicăm cunoștințele învățate în urma studiului Imbokodo”, a declarat Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase al SUA (NIAID).

Studiul Imbokodo al vaccinului, care utilizează aceeași platformă adenovirală folosită în injecția COVID-19 de la J&J, a fost sprijinit de NIAID și de Fundația Bill & Melinda Gates.