• Un bărbat s-a repezit pe scena de la Chautauqua Institution și l-a atacat pe Rushdie.
  • Rushdie s-a confruntat cu amenințări cu moartea pentru cel de-al patrulea roman al său, Versetele satanice.
  • Autorul a căzut pe podea atunci când bărbatul l-a atacat.

Salman Rushdie, romancierul de origine indiană care s-a ascuns ani de zile după ce a fost amenințat cu moartea de către Iran din cauza scrierilor sale, a fost înjunghiat în gât pe scenă la o conferință în statul New York vineri și transportat pe calea aerului la spital, a anunțat poliția.

El primește îngrijirile de care are nevoie, a declarat guvernatorul statului New York, Kathy Hochul.

Un bărbat s-a repezit pe scena de la Chautauqua Institution și l-a atacat pe Rushdie, în vârstă de 75 de ani, în timp ce acesta era prezentat pentru a ține o conferință despre libertatea artistică în fața unui public de sute de persoane, a declarat un martor ocular.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK

Un polițist al poliției statului New York prezent la eveniment l-a luat pe atacator în custodie, a declarat poliția. Poliția statală a declarat că starea lui Rushdie, care a scris romanul Versetele satanice”, nu este cunoscută și nu a oferit un motiv pentru atac și nu era clar ce fel de armă a fost folosită.

Andrew Wylie, un purtător de cuvânt al lui Rushdie, a declarat, într-o declarație trimisă prin e-mail, că Salman este în operație, dar nu avea alte detalii de împărtășit.

Autorul a căzut pe podea atunci când bărbatul l-a atacat, iar apoi a fost înconjurat de un mic grup de persoane care i-au ridicat picioarele, aparent pentru a trimite mai mult sânge în partea superioară a corpului, în timp ce atacatorul a fost imobilizat, potrivit unui martor prezent la conferință care a cerut să nu fie numit.

Rushdie, care s-a născut într-o familie musulmană din Kashmiri în Bombay, cunoscut în prezent sub numele de Mumbai, înainte de a se muta în Marea Britanie, s-a confruntat cu amenințări cu moartea pentru cel de-al patrulea roman al său, Versetele satanice, despre care unii musulmani au spus că ar conține pasaje blasfemiatoare. Romanul a fost interzis în multe țări cu populație musulmană numeroasă la publicarea sa în 1988.