• O explozie puternică a avut loc în Przewodów, din Polonia, aflat la granița cu Ucraina.
  • Presa poloneză a relatat că două persoane au murit marți după-amiază după ce un proiectil a lovit un sat polonez aflat în apropiere de granița cu Ucraina.
  • Presa relatează că ar fi vorba de o rachetă rusescă ce viza teritoriul ucrainian.
  • Rusia a lasat astăzi cel mai mare atac cu rachete de la începutul războiului.

UPDATE

Polonia analizează în continuare posibilitatea de a lansa măsura prevăzută de articolul 4 al NATO, potrivit premierului său Mateusz Morawiecki.

În cadrul aceleiași conferințe de presă ca și președintele Andrzej Duda, el a declarat că se pare că s-ar putea să nu fie necesar să se recurgă la această măsură – mecanismul formal de consultare în baza căruia o țară poate convoca o reuniune atunci când simte că teritoriul său este violat sau amenințat.

UPDATE

Stoltenberg a declarat că, deși racheta care a aterizat ieri în Polonia și a ucis două persoane a fost cel mai probabil” sisteme de apărare aeriană sau rachete ucrainene, nu este vina Ucrainei.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Stoltenberg subliniază că ancheta privind racheta poloneză este în curs de desfășurare, dar că aliații NATO sunt de acord cu evaluarea potrivit căreia nu există indicii că incidentul a fost un atac deliberat.

UPDATE

Purtătorul de cuvânt al Ministerului german al Apărării a declarat că Berlinul se va oferi să trimită propriile avioane de război pentru a sprijini patrulările deasupra spațiului aerian polonez.

În fața reporterilor, Christian Thiels a declarat: Ca reacție imediată la incidentul din Polonia, ne vom oferi să consolidăm poliția aeriană cu patrule aeriene de luptă deasupra spațiului său aerian cu Eurofighter germane. Misiunea ar putea începe chiar de mâine, dacă Polonia dorește acest lucru. Patrulele ar putea fi lansate de la bazele aeriene germane, fără a fi nevoie de relocarea avioanelor în Polonia.

Ce știm până acum

A fost cel mai mare atac cu rachete al Rusiei de până acum, iar unele dintre rachete au ajuns în Polonia, unde două persoane au fost ucise, potrivit unui oficial american. A fost pentru prima dată în timpul războiului când armele rusești au căzut pe teritoriul unei țări NATO.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, nu a confirmat imediat informația unui oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații americane, care a vorbit sub rezerva anonimatului din cauza naturii sensibile a situației.

Rachete rusești au căzut în Polonia, la aproximativ 15 mile de granița cu Ucraina.

Oficialii polonezi au organizat o reuniune de urgență.

Presa poloneză a relatat că două persoane au murit marți după-amiază după ce un proiectil a lovit un sat polonez aflat în apropiere de granița cu Ucraina.

Moldova vecină a fost de asemenea afectată. Aceasta a raportat întreruperi masive de energie electrică după ce loviturile au scos din funcțiune o linie electrică cheie care alimentează țara vecină, a declarat un oficial.

Zelenski a declarat că Rusia a tras cel puțin 85 de rachete, majoritatea vizând instalațiile energetice ale țării, și a lăsat multe orașe fără curent electric.

UPDATE

Minsterul rus al apărării: O „provocare deliberată” 

Minsterul rus al apărării a spus că este vorba despre o „provocare deliberată pentru a escalada situația”. „Nu au existat lovituri asupra țintelor din apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia cu arme rusești. Resturile publicate de presa poloneză de la scena din Przewodow nu au nimic de-a face cu armele rusești” , arată ministerul.

UPDATE

Polonia a ridicat avioane de luptă

Forțele Aeriene Poloneze au ridicat avioane de luptă de pe aeroportul Tomaszow Lubelski. Armata și Parchetul au ajuns la fermă, relatează Visegrad 24.

UPDATE

Premierul ungar Viktor Orban a convocat o reuniune a Consiliului de Apărare în legătură cu incidentul din Polonia, a anunțat secretarul de presă al premierului Bertalan Havasi.

UPDATE

Briefing la Departamentul Apărării SUA: forțele SUA din Polonia sunt în siguranță. „Avem încredere că măsurile pe care le-am luat țin trupele noastre în siguranță” , spune generalul de brigadă Patrick Ryder.

UPDATE

Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia: Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE

Pentagonul anunță că nu poate corobora, la acest moment, informațiile privind două rachete rusești care ar fi căzut în Polonia.


O explozie puternică a avut loc în orașul polonez Przewodów din districtul Hrubieszów, aflat la granița cu Ucraina, potrivit presei poloneze, scrie Reuters. Două persoane și-au pierdut viața.

Poliția nu a dezvăluit, până în aceast moment, cauza exploziei.

Presa poloneză mai scrie că la fața locului se află numeroase forțe de ordine, atât din cadrul poliției, a procuraturii, dar și a armatei și că ar fi fost ridicate de la sol avioane militare de la aeroportul Tomaszow Lubelski, situat în apropiere.

Premierul Mateusz Morawiecki a convocat de urgență Comitetul Consiliului de Miniștri pentru Afaceri de Securitate Națională și Apărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului. Întâlnirea urma să înceapă de la ora 19.00.

Associated Press citează un oficial de rang superior din cadrul serviciilor de informații americane care ar fi confirmat că ar fi vorba de rachete rusești. De altfel, bursele americane au reacționat instant și au scăzut puternic după ce informația a apărut în spațiul public.

Przewodów se află la 113 kilometri de Liov, oraș ucrainean bombardat puternic marți de ruși. Marți seara, 80% din Liov în continuare era fără curent, apă caldă și căldură, iar circulația tramvaielor și a troleibuzelor a fost sistată.

Polonia este țară NATO, și, potrivit Articolului 5, statele membre au obligația să apere o țară din Alianță care e atacată.