• Președintele Joe Biden a declarat stare de urgență în teritoriul american.
  • Furtuna a fost prognozată să lovească orașele și localitățile de pe coasta sudică a Puerto Rico.
  • Fiona era centrată duminică dimineață, iar norii săi acopereau întreaga insulă.

Ochiul nou format al uraganului Fiona s-a apropiat duminică de coasta sudică a Puerto Rico, provocând deja o pană de curent la nivelul întregii insule și amenințând să arunce cantități istorice de precipitații. Meteorologii au declarat că se așteaptă ca ploaia torențială să producă alunecări de teren și inundații catastrofale, cu până la 25 de centimetri posibil în zone izolate.

Este timpul să luăm măsuri și să fim îngrijorați, a declarat Nino Correa, comisarul pentru gestionarea situațiilor de urgență din Puerto Rico. Fiona era centrată duminică dimineață, iar norii săi acopereau întreaga insulă.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat stare de urgență pe teritoriul american, în timp ce ochiul furtunii se apropia de colțul de sud-vest al insulei. Cel mai mare spital public din Puerto Rico funcționa cu generatoare, iar în unele centre, acestea au cedat. Secretarul pentru sănătate, Carlos Mellado, a declarat că echipele lucrează pentru a repara generatoarele cât mai curând posibil la Comprehensive Cancer Center.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Fiona a lovit cu doar două zile înainte de aniversarea uraganului Maria, o furtună devastatoare de categoria 4 care a lovit la 20 septembrie 2017, distrugând rețeaua electrică a insulei și provocând aproape 3.000 de morți. Peste 3.000 de locuințe au în continuare doar o prelată albastră drept acoperiș, iar infrastructura rămâne slabă. compania Luma, care gestionează transportul și distribuția energiei electrice, avertizase în legătură cu întreruperi generalizate ale serviciilor, iar duminică guvernatorul a anunțat că toate serviciile de electricitate au fost scoase din funcțiune.

Cred că noi toți portoricanii care am trecut prin Maria avem acel stres post-traumatic: Ce se va întâmpla, cât timp va dura și cu ce nevoi ne-am putea confrunta?, a declarat Danny Hernández, care lucrează în capitala San Juan, dar care plănuia să treacă peste furtună cu părinții și familia sa în orașul Mayaguez, situat în vestul țării. El a spus că atmosfera era sumbră la supermarket, în timp ce el și alții își făceau provizii înainte ca furtuna să lovească.

După Maria, cu toții am experimentat penuria într-o anumită măsură, a spus el. Furtuna a fost prognozată să lovească orașele și localitățile de pe coasta sudică a Puerto Rico, care nu și-au revenit încă pe deplin după o serie de cutremure puternice care au început la sfârșitul anului 2019.

Oficialii au raportat mai multe închideri de drumuri pe întreaga insulă, deoarece copaci și mici alunecări de teren au blocat accesul. Peste 640 de persoane cu aproximativ 70 de animale de companie au căutat adăpost pe întreaga insulă până sâmbătă seara, majoritatea pe coasta sudică.