• În Florida este declarată stare de urgență. Uraganul Idalia distruge totul în calea sa.
  • Superluna Albastră agravează inundațiile și pune în pericol viețile oamenilor.
  • Furtuna a provocat inundații extreme în Steinhatchee, în regiunea Big Bend din Florida.

UPDATE

Nucleul Idalia se deplasează în sud-estul Georgiei, cu inundații rapide și inundații fluviale probabile în Georgia și în estul Carolinei până joi, au declarat meteorologii de la Centrul Național de Uragane.

UPDATE

Georgia și Carolina vor avea efecte pe parcursul zilei și în weekend

Criswell a declarat că se așteaptă ca mai multe întreruperi de energie electrică să crească pe măsură ce furtuna va trece prin Georgia și în Carolina de Sud și Carolina de Nord.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
ZHANG INTRĂ ÎN ÎNCHISOARE PENTRU POSTĂRI
,,PLASTICUL VIU” TE SCAPĂ DE POLUARE
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
MERGI LA CELE MAI SCUMPE RESTAURANTE DIN UE

Ea a îndemnat persoanele care se află în calea furtunii să nu se aventureze în furtună și să respecte instrucțiunile oficialilor locali de a rămâne adăpostiți pe loc.

UPDATE

Deanne Criswell, șefa Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență (Fema), vorbește în cadrul unei ședințe de informare la Casa Albă pentru a discuta despre eforturile de răspuns la uraganul Idalia.

Președintele Joe Biden a fost informat miercuri dimineață cu privire la traiectoria furtunii, a precizat Casa Albă. El este așteptat să facă declarații în cursul după-amiezii.

Biden a vorbit cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, „pentru a-l anunța că familia federală continuă să fie alături de el pentru a-l sprijini”, a declarat Criswell. Ea a spus că va călători în zona afectată de furtună în această după-amiază și se va alătura lui DeSantis miercuri pentru a vedea direct pagubele și a evalua procesul de recuperare necesar.

UPDATE

Aeroportul Internațional Tampa a precizat că se va redeschide pentru zborurile care sosesc în jurul orei 16:00, ora estului. Aeroportul a suferit „pagube minime” în urma uraganului Idalia, au declarat oficialii aeroportului.

UPDATE

Peste 360.000 de locuințe din Florida și Georgia, fără curent electric

Începând cu ora 12.21, ora estului, aproape 273.000 de locuințe din Florida nu au energie electrică. Potrivit poweroutage.us, peste 92.000 de clienți sunt fără curent în statul Georgia.

UPDATE

Furtuna a provocat inundații extreme în Steinhatchee, în regiunea Big Bend din Florida.

Serviciul Național de Meteorologie din Tallahassee a raportat creșteri semnificative ale nivelului apei de-a lungul râului Steinhatchee după ce Idalia a ajuns la Keaton Beach.

UPDATE

Două decese cauzate de furtună au fost confirmate în Florida

Două decese au fost atribuite uraganului Idalia, potrivit poliției rutiere din Florida. Într-un incident petrecut în comitatul Pasco, un șofer de sex masculin în vârstă de 40 de ani a murit după ce a pierdut controlul unui Ford Ranger și s-a ciocnit cu un copac.

În comitatul Alachua, un bărbat în vârstă de 59 de ani care conducea o Toyota Tacoma s-a izbit de copaci în „condiții de ploaie extremă” și a murit, a precizat patrula rutieră într-un comunicat.

UPDATE

Nivelul apei pe râul Steinhatchee, în regiunea Big Bend din Florida, a crescut cu 2 metri în decurs de doar o oră, în momentul în care Idalia a ajuns pe uscat, potrivit Serviciului Național de Meteorologie din Tallahassee.

UPDATE

Centrul Idaliei traversează Georgia ca un uragan de categoria 1, cu viteze maxime ale vântului de 144 de mile pe oră și rafale mai mari.

UPDATE

O superlună albastră rară ar putea crește mareele și ar agrava valul de furtună

O superlună albastră rară ar putea ridica mareele peste normal chiar în momentul în care uraganul Idalia își croiește drum pe coasta de vest a Floridei, exacerbând inundațiile provocate de furtună.

Luna va fi cea mai apropiată de Pământ miercuri, ziua în care Idalia a ajuns pe uscat în Florida. În timp ce o superlună poate constitui un fundal spectaculos în fotografiile cu repere din întreaga lume, atracția gravitațională intensificată a acesteia face, de asemenea, ca mareele să fie mai mari.

UPDATE

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a declarat că nivelul apei continuă să crească în timp ce uraganul Idalia a ajuns pe uscat.

UPDATE

O alertă de tornadă a fost emisă pentru părți din Carolina de Nord și Carolina de Sud și va fi în vigoare până la ora 22:00, a anunțat Serviciul Național de Meteorologie.

UPDATE

Peste 245.000 de clienți din Florida au rămas fără energie electrică.

ȘTIRE INIȚIALĂ

În Florida este declarată stare de urgență. Acolo urmează să ajungă uraganul Idalia. Experții îl definesc un fenomen „extrem de periculos”, după ce a făcut ravagii în vestul Cubei. Inundațiile vor fi agravate de Superluna Albastră rară, avertizează meteorologii, iar viața oamenilor este pusă în pericol.

Superluna Albastră se va apropia de Pământ diseară, ceea ce va face ca mareele să fie mai mari și inundațiile să se agraveze, nu doar în Florida, ci și în Georgia și Carolina de Sud.

Va fi un uragan major, probabil categoria a treia. Dacă sunteţi în regiunile care vor fi inundate şi vi se spune că trebuie să evacuaţi, mai aveţi încă timp, dar trebuie să plecaţi acum”, a spus Ron DeSantis.

În Savannah au fost impuse restricţii de circulaţie între orele 18 şi 6 dimineaţa, iar unele universităţi din Florida au suspendat cursurile. Deocamdată însă, Idalia a ajuns în Cuba.

Citește și