Urmări ale Brexitului: Imagini cu vameși olandezi care confiscă sandvișuri cu șuncă de la șoferii britanici

  • Importurile personale de carne și produse lactate sunt interzise de UE de la încheierea tranziției Brexit.
  • Măsurile au intrat în vigoare în ziua de Anul Nou.
  • Comisia Europeană spune că interdicția este necesară.

Televiziunile olandeze au difuzat imagini cu vameși confiscând sandvișuri cu șuncă de la șoferii care soseau cu feribotul din Marea Britanie, în conformitate cu normele post-Brexit care interzic importurile personale de carne și produse lactate în UE, relatează The Guardian.

Funcționarii care poartă jachete reflectorizante le explică conducătorilor de mașini și camioane surprinși la terminalul feribotului Hook of Holland că, după Brexit, „nu mai aveți voie să aduceți anumite alimente în Europa, precum carne, fructe, legume, pește, genul acesta de lucruri.”

Unui șofer nedumerit, cu mai multe sandvișuri înfășurate în folie de aluminiu, a întrebat dacă poate să predea carnea și să păstreze doar pâinea. Un ofițer vamal a răspuns: „Nu, totul va fi confiscat. Bine ați venit la Brexit, domnule, îmi pare rău.”

Interdicția a intrat în vigoare în ziua de Anul Nou, odată cu încheierea perioadei de tranziție Brexit, Departamentul pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) declarând că toți călătorii ar trebui „să utilizeze, să consume sau să elimine” obiectele interzise la sau înainte de frontieră.

„De la 1 ianuarie 2021 nu veți putea aduce POAO (produse de origine animală), cum ar fi cele care conțin carne sau produse lactate (de exemplu, un sandviș cu șuncă și brânză) în UE”, precizează ghidul Defra pentru șoferii comerciali.

Comisia Europeană spune că interdicția este necesară, deoarece carnea și produsele lactate pot conține agenți patogeni care cauzează boli ale animalelor, precum febra aftoasă sau pesta porcină și „continuă să prezinte o amenințare reală pentru sănătatea animalelor în întreaga Uniune”.

Vama olandeză a postat, de asemenea, o fotografie a produselor alimentare, de la cereale pentru micul dejun la portocale pe care oficialii le confiscaseră în terminalul de feriboturi, adăugând: „De la 1 ianuarie, nu puteți aduce mai multă mâncare din Marea Britanie”.

Serviciul vamal a adăugat: „Așadar, pregătiți-vă dacă călătoriți în Olanda din Marea Britanie și răspândiți vestea. Astfel prevenim risipa de alimente și ne asigurăm împreună că controalele sunt accelerate. ”