• Oficialii au avertizat că o invazie rusă asupra Ucrainei este tot mai iminentă.
  • Departamentul de Stat al SUA ar urma să anunțe retragerea personalului de la ambasada de la Kiev.
  • Pentagonul va trimite încă 3.000 de trupe în Polonia.

SUA urmează să-şi evacueze ambasada de la Kiev deoarece oficialii de informaţii occidentali au avertizat că o invazie rusă a Ucrainei este din ce în ce mai iminentă. Oficialii americani spun că Departamentul de Stat intenţionează să anunţe sâmbătă dimineaţă că întreg personalul american de la ambasada de la Kiev va fi obligat să părăsească ţara înainte de o temută invazie rusă.

Oficialii din SUA, care au vorbit sub rezerva anonimatului pentru că nu au fost autorizaţi să discute subiectul în mod public, au spus că un număr limitat de diplomaţi americani ar putea fi mutaţi în vestul îndepărtat al Ucrainei, lângă graniţa cu Polonia, un aliat al NATO, astfel încât SUA să poată păstra o prezenţă diplomatică în ţară.

Pentagonul a anunţat vineri că va trimite încă 3.000 de trupe de luptă în Polonia pentru a se alătura celor 1.700 care deja se adună acolo, într-o demonstraţie a angajamentului american faţă de aliaţii NATO, îngrijoraţi de perspectiva invadării Rusiei în Ucraina, notează Business Insider.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Soldaţii suplimentari îşi vor părăsi postul de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în următoarele două zile şi ar trebui să fie în Polonia până la începutul săptămânii viitoare, potrivit unui oficial al apărării, care a furnizat informaţiile conform regulilor de bază stabilite de Pentagon.

Anunţul a venit la scurt timp după ce Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, a emis un avertisment public pentru toţi cetăţenii americani din Ucraina să părăsească ţara cât mai curând posibil. Sullivan a spus că preşedintele rus Vladimir Putin ar putea da ordinul de a lansa o invazie a Ucrainei în orice zi.

Pe lângă trupele americane dislocate în Polonia, aproximativ 1.000 de soldaţi americani cu sediul în Germania se mută în România într-o misiune similară de reasigurare a unui aliat NATO. Misiunea lor va fi să antreneze şi să ofere descurajare, dar nu să se angajeze în luptă în Ucraina.