• Virusul care provoacă poliomielita a fost detectat în timpul unei inspecții de rutină a canalizării din capitala Marii Britanii.
  • O anchetă va încerca să stabilească amploarea răspândirii virusului în comunitate.
  • Poliovirusul detectat în ape uzate, numit poliovirus de tip 2, nu este același lucru cu poliomielita sălbatică, eradicată din cea mai mare parte a lumii.

Virusul care provoacă poliomielita a fost descoperit în timpul inspecției de rutină a canalizării din Londra, a anunțat Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie (UKHSA – UK Health Security Agency). Mai multe poliovirusuri relaţionate genetic au fost detectate în probele colectate la Londra între februarie și mai, a anunțat Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie.

Investigațiile urgente vor încerca să stabilească amploarea transmiterii în comunitate. De asemenea, londonezilor li s-a spus să verifice dacă au fost vaccinați împotriva poliomielitei. Mostre izolate ale virusului au fost detectate şi în trecut în apele reziduale din Marea Britanie, dar acestea proveneau de la persoane care au primit în alte ţări un vaccin oral împotriva poliomielitei, care poate lăsa urme ale unei variante slăbite a agentului patogen.

Agenţia sanitară britanică presupune că virusul detectat acum a fost adus de o persoană venită din străinătate, din ţări precum Afganistan, Pakistan sau Nigeria şi care a infectat alte persoane.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Poliovirusul derivat din vaccin este rar și riscul pentru public în general este extrem de scăzut”, a declarat epidemiologul de la UKHSA, Vanessa Saliba. „Investigăm de urgență pentru a înțelege mai bine amploarea acestei transmiteri, iar NHS a fost rugat să raporteze rapid orice caz suspect. Până acum nu au fost raportate sau confirmate cazuri”, a mai spus medicul.

Acoperirea în ceea ce privește vaccinarea împotriva poliomielitei în Londra este de 86,6%.

Poliovirusul detectat în ape uzate nu este același lucru cu poliomielita sălbatică

Poliovirusul detectat în ape uzate, numit poliovirus de tip 2, nu este același lucru cu poliomielita sălbatică. Transmiterea poliomielitei se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin consumarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale, în care virusul este prezent timp îndelungat sau aeriană, prin picături, virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene.

Poliomielita sălbatică a fost eradicată din cea mai mare parte a lumii. Ea rămâne endemică în două țări, Pakistan și Afganistan. Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează, în principal, pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă, dificultăţi de respiraţie şi chiar deces.

În 1955 a fost dezvoltat un vaccin, introdus pe scara largă, iar până în 1994, poliomielita a fost eliminată din emisfera vestică, fiind semnalată o scădere considerabilă la nivel mondial.