• Ioan Mircea Pașcu: ,,Cu cât ne modernizăm, și depindem tot mai mult de computer, devenim mai vulnerabili”
  • Ioan Mircea Pașcu: ,,În momentul de față, avem Alianța NATO. Tot ce facem, facem prin intermediul alianței NATO”
  • Ioan Mircea Pașcu: ,,Am făcut și un raport pe relațiile dintre NATO și UE în 2018 și acolo am spus o frază care este citată deja: NATO este o alianță militară, UE nu!”
  • Ioan Mircea Pașcu: ,,Și o teorie care s-a lansat este să Statele Unite vor delega responsabilitățile lor Germaniei și Franței!”
  • Ioan Mircea Pașcu: ,,Până la urmă, a cumpăra un armament dintr-o țară sau dintr-o altă țară este o decizie politică”

Invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News, prof. univ. dr. Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al apărării în 2000-2004 și mai apoi vicepreședinte al Parlamentului European, îți spune care sunt, la ora actuală, sursele insecurității europene.

Primul ministru al apărării din România care a trimis trupele române în primul lor teatru de operații sub mandat NATO, vorbește despre vulnerabilitățile care apar pe măsură ce devenim dependenți de un computer, dar și despre adevărate ,,războaie” purtate în domeniul cyber, acolo unde spune că ,,nu există nicio regulă și unde toată lumea se luptă cu toată lumea.”

Ioan Mircea Pașcu: ,,Toată lumea întreprinde acțiuni ofensive, ostile, fără niciun fel de reținere”

,,Unele sunt generale, de pildă ceea ce se întâmplă cu schimbarea climatică. Iată, în momentele de față, fenomenele extreme care s-au întâmplat și se vor înmulți în viitor. De altfel, există un Articol în Tratatul de la Lisabona, 222, e vorba de solidaritate. Clauza de solidaritate. Obligatoriu toate statele trebuie să-i ajute pe ceilalți. Vreau să vă spun că în domeniul cyber-ului e război. Nu există nicio regulă. Toată lumea se luptă cu toată lumea, toată lumea întreprinde acțiuni ofensive, ostile, fără niciun fel de reținere. Nu există! E război aicea! Și în spațiul cosmic e război.

Recomandări

CANDIDATUL COALIȚIEI
UK STĂ RĂU LA ECONOMIE
UNDE SCHIEZI?
CINE CONDUCE ROMÂNIA
CIOLACU RĂMÂNE PREMIER
CINE CONDUCE ROMÂNIA?

Și atunci stai și te întrebi, noi spunem că avem pace aici pe Pământ, dar cel puțin două domenii unde nu e pace, e război. Întrebarea este, e suficient acest război în zonele alea ca să mulțumească pe cei care vor război cu tot dinadinsul?”  

Ioan Mircea Pașcu: ,,Pe vremuri, femeile de serviciu care erau plătite de agenți, sustrăgeau plombagina”

Profesorul Ioan Mircea Pașcu susține însă că, pe fondul acestor vulnerabilități cibernetice, unii s-au întors la metode mai clasice de lucru. Spre exemplu, Kremlinul a dat performantele computere pe mașinile de scris. Vorba aceea, paza bună trece primejdia rea!

,,E un paradox aici. Cu cât ne modernizăm, și depindem tot mai mult de computer, devenim mai vulnerabili. De pildă, știu că în Rusia, la Kremlin nu se lucrează cu computer, se lucrează cu mașini de bătut. La fel și în Germania, la cancelaria Germaniei. (…) Mașină de bătut în sens propriu! Pe vremuri, femeile de serviciu care erau plătite de agenți, sustrăgeau plombagina și de pe plombagină ei reușeau să reconstituie ce se bătuse la mașină. Acum bănuiesc că se pot bate fără probleme de genul ăsta”, susține profesorul Ioan Mircea Pașcu.  

Ioan Mircea Pașcu: ,,NATO se ocupă de amenințările externe, în timp ce UE se ocupă de securitatea internă”

Fostul ministru al apărării atinge și un subiect care suscită, pe zi ce trece, diverse întrebări și uneori chiar surse de controverse. Mai exact, cine este mai pregătit astăzi să se ocupă se securitatea europeană: NATO sau UE?

,,Am făcut și un raport pe relațiile dintre NATO și UE în 2018 și acolo am spus o frază care este citată deja: NATO este o alianță militară, Uniunea Europeană nu. Nu am definit UE, am spus că nu este alianță militară. Dar atât. M-am rezumat aici pentru că intram într-o altă discuție. Din punctul ăsta de vedere și în Tratatul de la Lisabona se spune clar: pentru toți membrii NATO care sunt membri în UE, apărarea este asigurată. Rămân cei care sunt în afară, neutrii. Dar, să știți că și pentru ei, până la urmă, tot NATO! Chestiunea care este în momentul de față este că există o diviziune: NATO se ocupă de amenințările externe, în timp ce UE se ocupă de securitatea internă.”

Ioan Mircea Pașcu: ,,Europenii, tot timpul, au fost negativi la adresa Rusiei!”

Ce i se coace Europei în materie de apărare și securitate, dar și ce se va alege de ,,moștenirea” Biden-Merkel? Va deveni NATO la fel de eficientă în lupta împotriva Chinei, așa cum a fost împotriva URSS? Cât de sustenabilă este, în contextul actual, teoria că Statele Unite vor delega responsabilitățile lor Germaniei și Franței?

,,E clar că securitatea europeană în momentul de față – în momentul în care a apărut amenințarea China – și încet-încet o întoarcere a atenției SUA dinspre Europa, unde nu mai sunt probleme care erau înainte, spre China și spre Asia-Pacific, bineînțeles că problema securității europene se pune un pic diferit de cum a fost înainte.

Nu mă aștept ca NATO să devină la fel de eficient în lupta împotriva Chinei, așa cum a fost împotriva URSS. Până la urmă, Tratatul de la Washington are o arie nord-atlantică. Și e interesant, chiar acum am găsit un articol: ce înseamnă China pe agenda NATO?  Dar, asta înseamnă că noi în Europa rămânem, într-un fel sau altul, puțin mai dependenți de noi-înșine. Și o teorie care s-a lansat acuma este să Statele Unite vor delega responsabilitățile lor Germaniei și Franței.

Acest lucru ne aduce în situația în care am fost înainte, zeci de ani. Adică, tot secolul al XIX-lea , al XX-lea , până la Războiul Rece a fost dominat de această interacțiune între Puterile Occidentale și Rusia. Peste capul nostru și de regulă pe socoteala noastră. Pe spinarea noastră. (…)

Deci, în momentul de față, ar exista din nou pericolul să recădem sub ecuația europeană clasică. Dar aici sunt două elemente care schimbă raportul, nu mai poate să fie cum a fost. Primul este că Rusia, dintr-o dată, e în altă ligă. Rusia este putere nucleară, ea nu are ce să discute stabilitate strategică cu Europa. Stabilitatea strategică e socotită, în primul rând, prin echilibrul nuclear. A doua chestiune este că europenii, tot timpul, au fost negativi la adresa Rusiei”, explică profesorul Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al apărării în 2000-2004.

Ioan Mircea Pașcu: ,,O propunere germano-franceză să fim un pic mai atenți, să discutăm cu rușii, să o încălzim ușor-ușor…”

,,Acuma s-a încercat introducerea unui document pe ușa din dos, la o discuție cu șefii de stat și de Guvern din UE în care era o propunere germano-franceză să fim un pic mai atenți, să discutăm cu rușii, să o încălzim ușor-ușor . (…) Dar, acuma ca o paranteză, vreau să vă spun că acest lucru a devenit public în ziarul Guardian britanic, că britanicii mai fac și ei așa mici răzbunări după ce au plecat. Și a apărut această chestiune care a stârnit o furtună. Reacția în interiorul UE nu e strălucită la asemenea lucruri. (…) Acuma, dacă luăm și situația Germaniei și situația Franței… Păi, în Germania are loc o schimbare de conducere, doamna cancelar după 15 ani iese din joc, a anunțat lucrul acesta. Dar ea nu poate în momentul de față să vină și să angajeze Germania. Are un succesor pregătit, dar nu știm ce iese la alegeri. (…) Asta este o chestiune. A doua chestiune, vedeți că avem probleme și în Franța! Sunt contestări și în Franța la adresa președintelui Macron.”

Ioan Mircea Pașcu: ,,Cine are șansele cele mai mari să vină în ajutorul meu în cazul în care am nevoie?”

Sunt europenii capabili să ridice producția de apărare în Europa, dar și care sunt criteriile de care se ține cont atunci când se decide cumpărarea de armament dintr-o țară sau alta?

,,Până la urmă a cumpăra un armament dintr-o țară sau dintr-o altă țară este o decizie politică. Nu pentru că hotărâm să-i satisfacem pe unii în dauna altora. Dar chestiunea se pune în felul următor: domnule, am de luat niște avioane multirol. Am ofertă să spunem venită din Franța, am ofertă din Suedia, ofertă venită din SUA. Eu, ca factor decident, am următoarea obligație: să pun ofertele pe masă și după aceea să trag o linie și să pun o întrebare: cine are șansele cele mai mari să vină în ajutorul meu în cazul în care am nevoie? Și atunci? Franța? – Posibil! Suedia? – Irelevant! SUA? – Cel mai probabil! Dacă eu cumpăr avionul multirol american și nu celelalte, înseamnă că eu îmi fac mentenanță pentru el și mentenanța pe care o fac eu pot să o folosesc la o adică pentru că are avioane de același tip. Și în felul ăsta eu ușurez sarcina lui să vină să mă ajute pe mine.”

Ioan Mircea Pașcu: ,,Din păcate, la noi nu există mare entuziasm. Aș fi vrut mai mult angajament în chestia asta!”

Ioan Mircea Pașcu devoalează faptul că România poate lua parte oricând la proiectele Agenției Europene de Apărare, o organizație interguvernamentală care sprijină statele membre în domeniul gestionării situațiilor de criză și în susținerea politicii de securitate și apărare comună.

Fostul ministru al apărării susține însă că, în toată această ecuație, țării noastre îi lipsește interesul pentru astfel de proiecte de care ar avea însă mare nevoie.

,,Acolo, programele se pun pe masă și te înscrii. Ei fac gestiunea. Agenția Europeană de Apărare (n.r. – The European Defence Agency) este o organizație interguvernamentală. Acolo, fiecare Guvern este reprezentat. Ei sunt și cei care patronează, să spunem așa, proiectele PESCO care sunt apărare structurată. Sunt acuma nu știu câte proiecte.

Încet-încet, că proiectele au fost destul de departe de ceea ce am fi avut nevoie. Dar, încet-încet, proiectele încep să se apropie de ce avem nevoie. Și aici România poate să participe. Din păcate, la noi nu există mare entuziasm și mare interes. Aș fi vrut mai mult angajament în chestia asta. Probabil că va veni.”, conchide Ioan Mircea Pașcu, fost ministru al apărării, invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News.