Ursul Arthur modifică legea în România. Ministrul Mediului schimbă regulile pentru împușcarea urșilor

Ursul Arthur. Foto: Agent Green
  • Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc au deschis dosar penal după uciderea marelui urs brun, Arthur
  • Tanczos Barna: Am dispus ca fiecare ordin să se mită cu o valabilitate de 15 zile
  • Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de organizaţiile Agent Green din România şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, schimbă regulile pentru împușcarea urșilor. Anunțul l-a făcut în emisiunea ON/OFF The Record, cu Sorina Matei.

Am dispus ca fiecare ordin să se emită cu o valabilitate de 15 zile. În cazul acesta, singurii care vor fi îndreptățiți să ducă la bun sfârșit cu extragere de animal sălbatic din această specie să fie făcut de echipa tehnică din acea asociație de vânătoare”, a spus Tanczos Barna.

Integral, poți vedea interviul duminică de la ora 20.00.

Dosar penal pentru uciderea lui Arthur

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc au deschis dosar penal după uciderea marelui urs brun, Arthur, și fac cercetări pentru braconaj, vânarea speciilor de vânat în alte condiții decât cele ale derogării și uz de armă fără drept. Cercetările sunt in rem.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Secuiesc au transmis că joi a fost înregistrat un dosar penal, ca urmare a sesizării din oficiu a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul IPJ Covasna – Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, privind uciderea ursului Arthur, de către prințul Emanuel von und zu Liechtenstein.

Marele urs brun a fost ucis în ziua de 13 martie 2021, pe suprafaţa fondului cinegetic nr. 25 Ojdula, din județul Covasna, gestionat de AVPS Botoş.

A fost ucis prin împuşcare un exemplar mascul din specia urs (Ursus arctors), specie de vânat strict protejată, la care vânătoarea este permisă numai în baza derogărilor emise de autorităţile competente. În cauză, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracţiunile de braconaj, prev. de art. 42, alin. 1, lit. f) din Legea nr. 407/2006, vânarea speciilor de vânat cuprinse în anexa nr. 2 în alte condiţii decât cele ale derogărilor, prev. de art 44, lit. b) din Legea nr. 407/2006, şi uzul de armă fără drept, prev. de art. 343, alin. 1 Cod penal”, au transmis procurorii.

Ancheta este în desfășurare, pentru a se stabili în mod corect și complet circumstanțele uciderii ursului.

Ecologiștii au acuzații grave

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein este acuzat de organizaţiile Agent Green din România şi VGT din Austria că a ucis ilegal cel mai mare urs din România.

Reprezentanții Agent Green susțin că ursul uriaș Arthur a fost împușcat de prințul austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată. Ei spun că prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna.

Dar în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților, mai spun ecologiștii care monitorizau ursul, despre care spun că era unul de trofeu. Dintr-un maxim de 600, marele urs brun ucis avea 593 de puncte.