Ursula von der Leyen: „Aderarea Croaţiei la Schengen şi la zona euro, o dovadă a angajamentului său”

  • Croația intră începând de astăzi în Spaţiul Schengen, dar și în zona euro.
  • Croația este singura țară care a primit vot unanim favorabil la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022.
  • Ursula von der Leyen a vorbit despre acest lucru în cadrul unei ceremonii la granița dintre Croația și Slovenia.

2023 începe cum nu se putea mai bine pentru Croația. Țara intră începând de astăzi în Spaţiul Schengen, dar și în zona euro.

Croația este singura țară care a primit vot unanim favorabil la Consiliul JAI din 8 decembrie 2022
și se alătură spațiului de liberă circulație.

Intrarea Croaţiei în spaţiul Schengen şi în zona euro este o dovadă a angajamentului şi a eforturilor sale asidue, a declarat duminică preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la frontiera croato-slovenă.

Aceasta este o zi de sărbătoare, un anotimp al noilor începuturi. Nu există niciun loc în Europa unde acest lucru să fie mai adevărat decât aici, la frontiera croato-slovenă , a subliniat şefa executivului comunitar.

Schengen, o chestiune de angajament și de încredere reciprocă

Europa va lucra pentru a proteja spaţiul Schengen, care întâmpină constant provocări, dar care nu trebuie luat de-a gata. Schengen este o chestiune de angajament şi de încredere reciprocă. În Schengen noi ne bazăm unii pe alţii. Şi ştiţi că putem avea încredere în voi şi că ne putem baza pe voi” , a accentuat Ursula von der Leyen.

De partea sa, premierul Andrej Plenkovic a apreciat că 1 ianuarie 2023 este o zi istorică pentru Croaţia, care şi-a îndeplinit toate obiectivele politice strategice propuse.

Nu mai există integrare mai adâncă decât aceasta pentru Croaţia, o ţară care acum 31 de ani nu era recunoscută internaţional şi era temporar sub ocupaţie” , a declarat şeful executivului de la Zagreb.

El a promis că ţara sa, care protejează cei peste 1.350 de kilometri ai graniţei UE şi spaţiului Schengen, nu va ridica garduri sau bariere la frontiere, subliniind că Zagrebul nu se va abate de la această politică.

Controalele între Croaţia şi celelalte state UE au fost abolite la frontierele terestre şi maritime, urmând ca din 26 martie acest lucru să se întâmple şi la frontierele aeriene.