• Astăzi, președintele Comisiei Europene a anunțat că statele din UE au pus în aplicare planuri de urgență, în contextul deciziei Gazprom privind întreruperea laterală a livrărilor de gaze către clienții din Europa.
  • Șefa Comisiei mai spune că anunțul făcut de companie reprezintă încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj.
  • Potrivit Ursulei von der Leyen, miercuri are loc o reuniune a grupului de coordonare a gazelor.

Statele din Uniunea Europeană au pus în aplicare planuri de urgenţă, după anunţul Gazprom privind întreruperea unilaterală a livrărilor de gaze către clienţii din Europa, a spus, miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Se caută livrări alternative.

Anunţul Gazprom privind întreruperea unilaterală a livrărilor de gaze către clienţii din Europa reprezintă încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de şantaj, spune Ursula von der Leyen, într-o declaraţie publică postată pe site-ul Comisiei Europene

„Acest lucru este nejustificat şi inacceptabil şi arată, încă o dată, lipsa de încredere faţă de Rusia ca furnizor de gaze. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Suntem în contact strâns cu toate statele membre. Lucrăm pentru a asigura livrări alternative şi cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE. Statele membre au pus în aplicare planuri de urgenţă pentru un astfel de scenariu şi am colaborat cu ele în coordonat şi solidar”, a spus preşedintele Comisiei Europene.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Potrivit Ursulei von der Leyen, miercuri are loc o reuniune a grupului de coordonare a gazelor.

„Suntem în curs de elaborare a răspunsului nostru coordonat la nivelul UE. De asemenea, vom continua să lucrăm cu partenerii internaţionali pentru a asigura fluxuri alternative şi voi continua să lucrez cu liderii europeni şi mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa. Europenii pot avea încredere că suntem uniţi şi pe deplin solidari cu statele membre afectate în faţa acestei noi provocări. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin”, a mai spus von der Leyen.