• Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Rusia nu va mai putea șantaja Europa cu resursele sale energetice.
  • Potrivit acesteia, companiile rusești care furnizează petrol și gaze nu vor avea voie să ceară plata pentru combustibil în ruble, deoarece aceasta ar fi o încălcare virtuală a regimului de sancțiuni.
  • Preşedintele Vladimir Putin a anunțat, miercuri, că Rusia nu va mai accepta plăţi în euro sau dolari pentru gazele exportate în ţările Uniunii Europene, după ce statul a fost intens sancționat de Occident.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că decizia președintelui rus Vladimir Putin de a nu mai accepta plata în euro sau dolari, ci numai în ruble, pentru exporturile de gaze în statele Uniunii Europene, nu poate fi pusă în aplicare întrucât aceasta ar însemna o încălcare a termenilor aocordului stabilit.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Rusia nu va mai putea șantaja Europa cu resursele sale energetice.

Potrivit acesteia, companiile rusești care furnizează petrol și gaze nu vor avea voie să ceară plata pentru combustibil în ruble (Moscova anunțase anterior o astfel de intenție), deoarece aceasta ar fi o încălcare virtuală a regimului de sancțiuni.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ
SOMN UȘOR, TRUMP!

O astfel de decizie ar fi unilaterală, ceea ce reprezintă o încălcare a termenilor acordului. Aceasta este de fapt o încercare de eludare a sancțiunilor. Nu am introdus sancțiuni pentru a le ocoli. A trecut vremea când energia putea fi folosită pentru șantaj”, a explicat șeful Comisiei Europene.

Cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi și șeful companiei de distribuție a gazelor letone Latvijas Gāze, Aigars Kalvitis, au declarat că cererea Rusiei de a plăti în ruble este o încălcare a contractelor. Kalvitis a declarat direct că Letonia nu va plăti Gazprom în ruble.

Preşedintele Vladimir Putin a anunțat, miercuri, că Rusia nu va mai accepta plăţi în euro sau dolari pentru gazele exportate în ţările Uniunii Europene, după ce statul a fost intens sancționat de Occident.

Totodată, Vladimir Putin a cerut Băncii Centrale de la Moscova să instituie în cel mult o săptămână un sistem de plăţi exclusiv în ruble pentru exporturile de gaz spre Uniunea Europeană.

Liderul rus a dat asigurări că noul sistem de plăţi nu va afecta volumul exporturilor de gaz natural prevăzut în contractele cu Uniunea Europeană.