- Bogdan Licu a primit 208 voturi și Iulia Scântei 76 de voturi pentru CCR.
- Licu și Scântei nu-și pot prelua mandatele până când Curtea Constituțională nu decide dacă aceștia au îndeplinit condițiile din legea fundamentală pentru a deveni judecători CCR.
- În România au mai fost contestate numirile făcute prin decret de președintele României la CCR. Însă acum este pentru prima dată când este pusă în discuție constituționalitatea hotărârilor Parlamentului.
Cu toate că au primit marți votul majoritar al deputaților și senatorilor, numirile la CCR a procurorului Bogdan Licu și a senatoarei liberale, Iulia Scântei, sunt contestate de opoziție.
Licu și Scântei nu-și pot prelua mandatele în unica autoritate constituțională a României, până când Curtea Constituțională nu decide că aceștia au îndeplinit condițiile din legea fundamentală pentru a deveni judecători CCR.
Noii judecători CCR sunt contestați
Stelian Ion, fost ministru al Justiției spune că este trist ce se întâmplă. ,,Vom ataca și la CCR această numire. Am observat și din dosarul de candidatură. Nu s-a depus de către candidatul Bogdan Licu actul de studii, nu s-a depus acea diplomă de licență contestată pe care am văzut-o doar în presă și am aflat notele foarte mici obținute la sfârșitul facultății. De asemenea nu s-au depus alte acte relevante. Vom ataca și sub aspect procedural„.
Radu Mihail, liderul senatorilor USR spune că legea nu a fost respectată. ,,Legea spune clar, legea de organizare a CCR cere ca atât la comisie cât și la plen, candidații să poată fi audiați. Acest lucru nu s-a întâmplat, deși am solicitat dezbaterea, ea a fost refuzată, drept pentru care e evident că vom ataca această numire profund nedemocratică, profund imorală și profund anticonstituțională.”
În România, în trecut, au mai fost contestate numirile făcute prin decret de președintele României la CCR. Însă acum este pentru prima dată când este pusă în discuție constituționalitatea hotărârilor Parlamentului.
Și asta pentru că profilul profesional cunoscut al celor 2 candidați a generat o serie de controverse și de întrebări.
Ion Cristoiu: ,,Niciunul din ei nu are legătură cu dreptul constituțional. Niciunul dintre ei nu are nicio legătură cu cartea„.
Ion Cristoiu, jurnalist și scriitor, a spus pentru Aleph că propunerile care sunt catastrofale. ,,Cred că sunt cele mai proaste propuneri post- decembriste. Din simplul motiv, așa cum am scris și eu, niciunul din ei nu are legătură cu dreptul constituțional. Niciunul dintre ei nu are nicio legătură cu cartea. Hai că Mona Pivniceru mai presupuneai, fusese judecătoare foarte bună, pana si Livia Stanciu, se presupunea că făcuse ceva carte. Domnul Licu e procuror, n-are nicio treaba cu meseria de judecător, doamna Scântei este notar iar Mihaela Ciochină care va fi numita de Administratia Prezidențială….Deci, e foarte importanta precizarea. Nu că nu au treabă cu Dreptul constituțional, nu au treabă cu cartea.”
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, spune că pe ,,motive procedurale, e posibil ca CCR să infirme, să constate neconstituționalitatea hotărârii Senatului în ceea ce o privește pe Iulia Scântei. Pentru că n-a fost audiată. În ce privește înalta competență profesională, aici CCR deja s-a pronunțat, este foarte greu să cuantificăm această competență profesională. Sigur, ea se poate vedea și din documente, că una e să ai un CV suficient de expresiv și alta e să nu prea ai nimic.„
Bogdan Licu a primit 208 voturi și Iulia Scântei 76 de voturi pentru CCR. Curtea Constituțională a României va decide dacă a fost respectată Constituția în cazul numirilor.