USR îi cere demisia lui Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României

Adrian Cioroianu: România este o țară bogată, dar este prost gestionată Sursa: Aleph News
  • Pentru că a refuzat să se prezinte în Parlament, la solicitarea Uniunii Salvați România, lui Adrian Cioroianu i se cere demisia din funcțai de director al Bibliotecii Naționale a României.
  • Fostul politician este acuzat că nu a găsit soluții pentru transparentizarea tezelor de doctorat aflate în custodia instituției pe care o conduce.
  • USR a demarat, vinerea trecută, un maraton de transcriere a tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, teză care poate fi consultată doar de la două calculatoare din incinta Bibliotecii, fără posibilitatea consultării online.

USR îi cere demisia lui Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale a României, pentru refuzul de a veni în Parlament şi a găsi soluţii pentru transparentizarea tezelor de doctorat aflate în custodia instituţiei pe care o conduce.

Directorul Adrian Cioroianu a fost invitat, de deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură din Camera Deputaţilor, luni, 17 octombrie, la o discuţie despre blocajul în accesarea tezelor de doctorat aflate la Biblioteca Naţională şi pentru identificarea soluţiilor legale şi administrative de rezolvare a situaţiei.

Potrivit USR, Adrian Cioroianu a refuzat invitaţia la dialog, pe motiv că nu are ce discuta „probleme ale Parlamentului” .

Fost senator PNL, fost ministru PNL, fost ambasador, domnul Cioroianu mi-a răspuns că nu vine. Nu ştiu de unde are impresia că voiam să vorbim despre reparaţiile de la Camera Deputaţilor. Domnul Cioroianu, care se pretinde liberal şi pe care îl citeam cu plăcere pe vremuri, a ajuns azi fix personificarea ciocoismului penelist, fără nici o legătură cu liberalismul de azi.

Ca urmare a lipsei de soluţii pentru un acces mai facil la arhiva Bibliotecii Naţionale, pentru faptul că nu transparentizaţi (cu acces mai uşor la text) tezele de doctorat, şi pentru lipsa de dialog constructiv şi refuzul de veni în Parlamentul României pentru o discuţie legată de Biblioteca Naţională a României, vă cer, în numele USR, să vă daţi imediat demisia”, declară deputatul Iulian Bulai.