• USR a depus o cerere similară de retrimitere la comisie, dar a fost respinsă de majoritatea guvernamentală.
  • Termenul de adoptare tacită este 14 martie.
  • Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat marţi motivele pentru care a depus controversatul proiect de lege privind ONG-urile, criticat dur de multe organizaţii neguvernamentale.

„Legea anti-ONG” a fost retrasă de la votul de miercuri din Senat şi retrimisă la comisia juridică pentru o săptămână. „PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei iniţiative legislative care ar fi periclitat dreptul societăţii civile să se manifeste în justiţie”, afirmă Radu Mihail (USR).

„PNL a realizat într-un târziu enormitatea acestei iniţiative legislative care ar fi periclitat dreptul societăţii civile să se manifeste în justiţie. Repet, USR cere PNL să retragă cu totul această propunere din circuitul legislativ”, a spus senatorul USR Radu Mihail.

În şedinţa de luni a Senatului, USR a depus o cerere similară de retrimitere la comisie, dar a fost respinsă de majoritatea guvernamentală. Termenul de adoptare tacită este 14 martie.

Recomandări

BEC PUBLICĂ REZULTATELE FINALE
POPOVICI SE CALIFICĂ ÎN FINALĂ
REZULTATE FINALE LA EUROPARLAMENTARE
TINERII ROMÂNI NU CONTINUĂ STUDIILE
IORDĂNESCU INTRĂ ÎN TOP 10
UNDE MERGI ÎN VACANȚĂ?

Conform iniţiativei, pentru a putea deschide o acţiune în instanţă, asociaţia care deschide procesul trebuie să fie avut o activitate susţinută pe domeniul în cauză cu doi ani înainte să deschidă acţiunea, să depună garanţie de 1% din prejudiciu reclamat, până la 10.000 euro, iar dacă asociaţia pierde procesul, cei din consiliul director vor răspunde cu averile lor, fără nici o limită.

Iniţiativa legislativă este semnată printre alţii de: Roberta Anastase, Florian Bodog, Robert Cazanciuc, Titus Corlăţean, Răzvan Cuc, Vasile Dîncu, Laura Moagher, Virgil Guran, Radu Oprea, Eugen Nazare Ţapu, Marcel Vela, Daniel Fenechiu, Cristian Ţâgârlaş.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat marţi motivele pentru care a depus controversatul proiect de lege privind ONG-urile, criticat dur de multe organizaţii neguvernamentale.

„Motivul ţine de ideea de a limita abuzul de drept”, precizează el într-un interviu la RFI.

„N-am fost niciodată un adversar al ONG-urilor, însă am constatat, fără să generalizez, că există ONG-uri care acţionează la comandă”, spunea parlamentarul. Liberalul susţine că s-a consultat înainte ”cu mulţi ONG-işti”, dar întrebat cu cine mai exact, a evitat un răspuns concret.

„Eu sunt de acord că iubim ONG-urile, dar nu cred că nu mai pot propune o măsură legislativă, pentru că nu vor ONG-iştii, haideţi să fim serioşi”, afirma senatorul.