• Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității ar urma să publice registrul pe pagina de internet.
  • Sunt descoperite și rudele până la gradul III ale persoanelor care ocupă demnități sau funcții înalte.
  • Inițiativa legislativă îi aparține actualului ministru al Economiei, Claudiu Năsui.
  • Despre tatăl lui Claudiu Năsui s-a afirmat că ar fi fost colaborator al fostei Securități.

Năsui a depus o inițiativă legislativă în Parlament prin care ar trebui să se întocmească un registru cu tot personalul fostei Securități. El merge mai departe și vrea trecerea în listă și a membrilor familiei până la gradul III. Registrul va fi făcut public de CNSAS, pe site. Năsui nu știe dacă are și susținerea partenerilor de coaliție, pentru acest proiect. Dar, va afla la vot.

Claudiu Năsui, Ministrul Economiei: „Cum combatem o minciună mai bine decât prin transparență?!Trebuie să clarificăm o data pentru totdeauna cine sunt foștii securiști. Avem un registru al foștilor securiști, toți ofițerii, toți oamenii angajați de fosta Securitate. Nu mai este vorba doar de informatori”

Tatăl ministrului a fost acuzat, în spațiul public, că ar fi devenit colaborator al Securității în momentul în care a emigrat în Statele Unite, în anii ’80. Au afirmat asta și social-democrații, de la tribuna Senatului, prin vocea lui Lucian Romașcanu. Năsui neagă legăturile vehement.


Claudiu Năsui, Ministrul Economiei: „Cu actualul ministru al Economiei, aflat întro strânsă legătură cu foști lucrători ai Securității comuniste, firmele familiei Năsui prosper din plin, de pe urma contractelor puse pe tavă. Este o minciună sfruntată. Este o minciună totală. Este exact ce făceau și comuniștii. Nici eu nici familia mea nu am avut nicio legătură cu fosta Securitate, alta decât să fie victime ale ei?”

Și tot Năsui este cel care a angajat în Ministerul pe care îl conduce un consilier care avea statut dovedit de colaborator al Securității. Întrebat cum explică decizia, el a răspuns sec: Așa, și? Și, acum pare că și-a dat seama că e necesară clarificarea trecutului pentru orice angajat al statului român.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN