Va câștiga și anul acesta alegerile din Belarus? Președintele Lukașenko se confruntă cu cel mai dur test

Va câștiga și anul acesta alegerile din Belarus? Președintele Lukașenko se confruntă cu cel mai dur test Sursă foto: Profimedia
  • Aleksandr Lukașenko vrea acum al șaselea mandat de președinție.
  • Alegerile prezidențiale, pe care probabil că le va câștiga, sunt în același timp și cea mai grea provocare a sa de până acum.
  • Președintele Belarusului, în vârstă de 65 de ani, reușește de 26 de ani să rămână la putere.
  • Înaintea alegerilor prezidențiale din 9 august, Lukașenko s-a confruntat cu cele mai mari proteste ale opoziției din ultimii zece ani

Aleksandr Lukașenko a câștigat alegerile anterioare „ca prin minune“, voturile fiind criticate de observatorii electorali. De data aceasta, are un rival proeminent, o femeie de 37 de ani, pe Svetlana Tihanovskaia, care a căpătat din ce în ce mai multă popularitate și care se află în cursa pentru prezidențiale după ce soțul ei a fost închis, scrie BBC.

Belarusul s-a confruntat cu cele mai mari proteste ale opoziției și un scandal cu Rusia.

Președintele Lukașenko, pe care îl știi ca fiind ultimul dictator din Europa, a fost ales pentru prima dată în 1994. La ultimele alegeri, din 2015, el a fost declarat câștigător cu 83,5% din voturi. Atunci, observatorii electorali au raportat nereguli privind procesul de numărare a voturilor.

Deci, vor fi diferite aceste alegeri?

Probabil ca nu. Președintele Lukashenko este de așteptat să câștige din nou. Dar votul este urmărit îndeaproape pe fondul apariției unor semne tot mai numeroase de frustrare privind conducerea sa.

Totuși, în timpul campaniei s-a văzut ascensiunea candidatei din opoziție, Svetlana Tikhanovskaya, o fostă profesoară care a devenit mamă și care a fost casnică până când a intrat în lumina reflectoarelor politice. Soțul ei a fost arestat și blocat astfel să se înscrie la alegeri, așa că a intervenit în locul lui.

„Oamenii se trezesc, redescoperindu-și respectul de sine“, a spus ea pentru AFP într-un interviu recent. Totodată, ea a spus că se așteaptă ca alegerile să fie aranjate.

Președintele Lukashenko a numit-o pe Tikhanovskaya „fetiță săracă“, manipulată de „maeștrii de păpuși“ străini.

Cine mai e în cursa pentru prezidențiale?

Există alți trei candidați:

  • Anna Kanopatskaya, fost parlamentar care s-a remarcat la alegerile parlamentare din 2016 
  • Serghei Cherechen, liderul partidului social democrat
  • Andrei Dmitriyev, copreședintele mișcării „Spune adevărul“

Trebuie să știi că două figuri cheie din opoziției au fost împiedicate să intre în cursă și au făcut jocurile din spatele campaniei Svetlanei Tikhanovskaya.