- Georgescu a fost plasat sub control juduciar pentru 60 de zile.
- Toni Neacșu: E vorba de ce a făcut Călin Georgescu ulterior anulării alegerilor.
- Georgescu: Toată omenirea știe ce se întâmplă acum în România.
- Neacșu: Undeva săptămâna viitoare vom ști sau nu dacă C. Georgescu va candida.
- Toni Neacșu: Am certitudinea că dacă au aplicat criteriile în oct. 2024, o vor face și acum.
- Georgescu: E disperarea de aici combinată cu Bruxelles-ul. Vom continua pentru libertate.
Procurorii Parchetului General l-au plasat pe Călin Georgescu sub control judiciar pentru 60 de zile pentru 6 capete de acuzare. După mai bine 5 ore petrecute la Parchet, la ieșire Georgescu și-a îmbrățișat soția. „Nu vom sta în genunchi în fața nimănui”, a spus candidatul la prezidențiale.
Advertisment
Ce se va întâmpla cu candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale?
Toni Neacșu, fost judecător CSM: „Lucrurile sunt foarte simple sub acest aspect. Simpla existență a unui dosar penal nu poate bloca nicio candidatură. Ar putea, în teorie, să fie blocată o candidatură, doar dacă până în momentul depunerii acelei candidaturi ar exista o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare care interzice expres și drepturile electorale. Este evident că acest lucru este exclus în acest moment, nu avem cum atât de repede, până săptămâna viitoare cel mai probabil, să avem o astfel de hotărâre.
Rămân în discuție, având în vedere tipul infracțiunilor de care este acuzat domnul Georgescu și anume, infracțiuni împotriva Constituției României, a valorilor constituționale, de acțiuni împotriva ordinii constituționale, exact asta înseamnă. Deci rămâne de văzut daca asta nu înseamnă că Curtea Constituțională, în baza precedentului de anul trecut, nu va opri această candidatură mult mai ușor decât ar fi făcut-o dacă n-ar fi existat aceste acuzații.
Recomandări
Și poate că în zona aceasta ar trebui să mergem să căutăm și motivul pentru care dosarul a apărut acum, cel mai probabil cu o săptămână înainte de depunerea acestei candidaturi și de soluționarea ei la Curtea Constituțională”.
Ar putea CCR să-l oprească, la fel cum s-a întâmplat și în cazul Dianei Șoșoacă anul trecut?
Toni Neacșu, fost judecător CSM: „Anul trecut Curtea Constituțională a venit și a mai stabilit niște criterii pentru orice candidatură. Acele criterii nu erau prevăzute în legislație, în schimb, spune Curtea Constituțională, sunt prevăzute chiar în Constituție.
E vorba de criterii care vizează aderența la valorile Constituției României. Astfel spus, persoane care s-au exprimat în public sau s-au manifestat prin acțiuni antisemite, legionare, împotriva statului de drept, împotriva pluripartidismului și așa mai departe. Astfel de persoane nu pot trece de Curtea Constituțională, respectiv de examenul acesta de constituționalitate al candidatului.
Eu am certitudinea că dacă au făcut așa, au aplicat aceste criterii aspre în octombrie 2024, le va aplica și acum în martie 2025. Cu atât mai mult cu cât președintele Curții Constituționale, printr-un interviu fără precedent, pare că s-a poziționat în această direcție și anume a arătat că Curtea Constituțională va funcționa și la aceste alegeri ca un gardian al Constituției, cum spune dumnealui, păzind să nu treacă de Curtea Constituțională nici o candidatură antidemocratică”.
Dacă CCR răspinge candidatura lui Georgescu, cum va afecta imaginea țării noastre?
Toni Neacșu, fost judecător CSM: „Deja această imagine este foarte proastă. Sper să nu se reflecte mai mult decât în momentul de față pe relațiile directe pe care le avem cu Statele Unite.
Pe de altă parte, nu știu, mie mi-e destul de evident că Curtea Constituțională nu ține cont de aceste presiuni, chiar la nivel internațional, care s-au exercitat. Vă aduc aminte că acel interviu al președintelui Curții Constituționale a apărut chiar după aceste declarații de la München, adică au fost un fel de răspuns la acestea, în sensul că noi ne vom face treaba așa cum o înțeleg ei.
Asta cred că a vrut să spună domnul Enache. Nu știu dacă orice fel de presiune va putea opri Curtea Constituțională să facă ceea ce a anunțat deja că va face. Sigur că totul este în mișcare, să spunem așa, pentru că nu știm ce reacții vor fi nici măcar la noi. Adică eu știu opinia publică, cum va reacționa, nu știm.
Am văzut, de exemplu, că Premierul României a solicitat ieri să se facă dovada unor probe clare în legătură cu eventuale vinovății, deși cu toții știm că în timpul urmăririi penale nu ar trebui să expună probe de vinovăție în presă. Dar nu știm cum vor evolua lucrurile. Eu totuși mă aștept să fie o decizie de respingere, atât în ce îl privește pe domnia sa, cât și pe doamna Șoșoacă”.
Citește și
- Viktor Orbán propune mutarea Budapesta Pride într-un „loc închis”, invocând protecția copilului
- Ce vezi azi la Milano Fashion Week? Giorgio Armani lansează un proiect cu 10 Corso Como
- Cântărețul Robbie Williams spune că a fost vizitat de extratereștri
Partenerii noștri