• În urma primului caz de poliomielită din ultimii 25 de ani în Gaza, campania de vaccinare devine esențială.
  • Situația din nordul Gazei este descrisă ca fiind „apocaliptică” de către organizațiile umanitare, ceea ce complică eforturile de vaccinare.
  • Scopul campaniei este de a vaccina 119.000 de copii.

O campanie de vaccinare împotriva poliomielitei în nordul Fâșiei Gaza este așteptată să fie reluată duminică, la o zi după ce agenția ONU pentru copii, Unicef, a declarat că trei copii au fost răniți într-un atac „în apropierea” unei clinici, scrie BBC.

Agenția nu a precizat cine a fost responsabil, dar un oficial al agenției de apărare civilă din Gaza a declarat pentru agenția de presă AFP că a fost efectuat de un quadcopter israelian. Israelul a declarat că investighează, dar nu crede că a fost responsabil.

Unicef, care contribuie la desfășurarea vaccinării, a descris atacul asupra clinicii Sheikh Radwan drept „un alt exemplu al atacurilor fără discernământ asupra civililor”.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cea de-a doua etapă de distribuire a vaccinurilor a început sâmbătă, după ce a fost amânată în octombrie din cauza bombardamentelor israeliene intense, a deplasărilor în masă și a lipsei de acces în regiune.

În august, Gaza a înregistrat primul caz de poliomielită din ultimii 25 de ani, care a lăsat un băiețel paralizat și a determinat lansarea programului.

Vaccinările sunt reluate în timp ce 15 organizații umanitare și ale ONU au descris situația din nordul Gazei ca fiind „apocaliptică”, la aproape o lună de la începutul ofensivei terestre israeliene. O pauză umanitară în lupte a fost convenită pentru a permite reluarea vaccinărilor în orașul Gaza, a declarat Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Campania se va desfășura timp de trei zile.

În Jabalia, o mașină condusă de un membru al personalului Unicef „a fost atacată de ceea ce credem că a fost un quadcopter”, potrivit șefei agenției pentru copii, Catherine Russell. Aceasta a declarat că șoferul nu a fost rănit, dar a rămas „profund zguduit”. Unicef a cerut ca persoanele responsabile să fie trase la răspundere.

OMS și-a propus să administreze o a doua doză de vaccin oral împotriva poliomielitei la 119.000 de copii din zonă. Agenția a adăugat că atingerea acestui obiectiv „este acum puțin probabilă din cauza restricțiilor de acces”.

Prima rundă a campaniei de vaccinare a atins cu succes 559.000 de copii sub 10 ani în trei etape în sudul, centrul și nordul Gaza între 1 și 12 septembrie, în timpul cărora au existat „pauze umanitare” locale convenite de Israel și grupurile palestiniene.

Pentru a întrerupe transmiterea, cel puțin 90% dintre copii trebuie să primească cel puțin două doze.

Citește și