Vaccinul Johnson&Johnson ajunge în România la jumătatea lunii aprilie: Pretabil pentru centre mobile

Studiu: O doză de vaccin Johnson & Johnson a prevenit 66% din 44.000 de cazuri moderate și severe de infectări cu COVID-19 Sursa Foto: Profimedia
  • Vaccinul de la Johnson&Johnson va ajunge în România la jumătatea lunii aprilie
  • Prima tranșă va număra doar câteva zeci de mii de doze
  • Fiind monodoză, se pretează mai mult centrelor mobile, a precizat Valeriu Gheorghiță

Vaccinul de la Johnson&Johnson va ajunge în România la jumătatea lunii aprilie, dar prima tranșă va număra doar câteva zeci de mii de doze, anunță coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță. Fiind monodoză, se pretează mai mult centrelor mobile, a precizat el.

Valeriu Gheorghiță a spus, marți, în conferință de presă, că vaccinuș Johnson&Johnson va ajunge în România cel mai probabil în a doua jumătate a lunii aprilie.

„În a doua jumătate a lunii aprilie dacă nu mă înșel ar trebui să primim probabil prima tranșă. Nu este una consistentă, probabil că vom primi câteva zeci de mii de doze. Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, deci schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria de persoane eligibile. Ținând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani și care nu au contraindicații cunoscute, vom vedea care va fi strategia prin care vom folosi acest tip de vaccin”, a spus dr. Gheorghiță.

Acesta a precizat că, din punct de vedere practic, fiind vaccin care se administrează într-o singură doză, acesta se pretează mai mult pentru centre mobile și pentru vaccinare în localitățile în care accesul la centrele de vaccinare este mai redus.

Asta nu înseamnă că nu va fi accesat și de restul categoriilor de persoane”, a mai spus dr. Gheorghiță.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat, în 11 martie, vaccinul dezvoltat de producătorul Johnson&Johnson. Acesta este primul vaccin împotriva coronavirusului care se administreză într-o singură doză.