• Vaccinul Sputnik V din Rusia are o eficiență de 91,6% împotriva coronavirusului
  • Constatările preliminare se bazează pe analiza datelor de la peste 20.000 de participanți
  • Cele mai multe reacții adverse raportate au fost ușoare

Vaccinul Sputnik V din Rusia are o eficiență de 91,6% împotriva coronavirusului simptomatic, potrivit rezultatelor studiilor intermediare, notează The Guardian.

Constatările preliminare ale studiului se bazează pe analiza datelor de la peste 20.000 de participanți, dintre care trei sferturi au primit vaccinul. Restul au primit un placebo.

Nu s-a considerat că reacțiile adverse grave sunt asociate cu vaccinarea, iar cele mai multe reacții adverse raportate au fost ușoare, inclusiv simptome asemănătoare gripei, durere la locul injectării și slăbiciune sau energie scăzută.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Cum este administrat Sputnik V

Vaccinul Sputnik V, realizat de Centrul Național de Epidemiologie și Microbiologie Gamaleya, este susținut de Fondul de investiții directe din Rusia (RDIF) și este administrat în două injecții la distanță de 21 de zile. 

În cele 21 de zile după prima doză, au existat 16 cazuri de Covid-19 la 14.964 de persoane (0,1%) în grupul de vaccinuri și 62 de cazuri de boală la 4.902 de persoane (1,3%) în grupul placebo.

Studiul realizat pe vaccinul Sputnik V a inclus 2.144 de participanți cu vârsta de 60 de ani și peste; în acest subgrup, vaccinul a avut 91,8% eficacitate împotriva bolilor simptomatice.