• Valeriu Gheorghiță a oferit ultimele date despre campania de vaccinare
  • Valeriu Gheorghiță: „53% din reacțiile adverse au fost durere, tumefacție, erupție cutanata la locul de administrare, stare de oboseala și frisoane.
  • Valeriu Gheorghiță: „Etapa a treia probabil vă începe în Aprilie.
  • Valeriu Gheorghiță: „Până în martie, am putea vaccina circa 1,4 milioane de persoane cu prima doză”

Valeriu Gheorghiță a oferit ultimele date despre campania de vaccinare. Până acum, aproape jumătate de milion de români au primit prima doză de vaccin, iar peste 230 de mii au primit și rapelul.

Colonelul Gheorghiță ne mai promite că după jumătatea lunii martie vom avea și centre mobile de vaccinare.

Care au fost principalele reacții adverse depistate la pacienții vaccinați

Pentru prima doză sunt 529.000 persoane programate iar în ceea ce privește cele programate la rapel sunt 883.000. Ne-am uitat la numărul de persoane cu vârsta peste 100 de ani, sunt peste 25 și 995 între 16 și 18 ani programați, deci persoane cunoscute cu boli cronice.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cele mai frecvente manifestări de reacții adverse au fost 53% durere, tumefacție, erupție cutanata la locul de administrare, stare de oboseala și frisoane. 33% au raportat cefalee, 12% au avut dureri intestinale, 5% reacții cutanate, 5% adenopatii, 4% reacții alergice, 1,2% insomnei, nu s au înregistrat cazuri de șoc anafilactic.”, a menționat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cum va funcționa lista de așteptare din platforma de vaccinare

Platforma de programare pentru vaccinare va avea o listă de așteptare, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Modalitățile de programare sunt neschimbate. Aș vrea să menționez ca noutoate faptul că ne dorim activarea centrelor mobile de vaccinare, care cel mai probabil vor fi funcționale de la a doua jumătate a lunii martie.

O persoana care își face cont, își exprimă opțiunea de a intra în această lista de așteptare, se selectează un centru de vaccinare și când va fi un loc disponibil, persoanele care sunt pe lista de așteptare vor fi notificate prin sms și email. Se rezervă locul timp de 24 de ore. Dacă se vor deschide centre noi și există persoane pe lista de așteptare, aplicația va notifica persoanele care așteaptă.”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Când vom primi noi tranșe de vaccin

„În martie așteptăm încă 1,1 milioane de doze suplimentare Pfizer. 167.000 de doze Moderna, în martie primi un supliment de 226.000 de doze, iar până la mijlocul lunii martie alte 370.000 de doze. Negocierile continuă la nivel european și probabil vor urma și alte două contracte care vor fi semnate cu două companii, Novavax și Valneva.

Referitor la modalitatea de comportament pentru a atenua aceste reacții adverse, nu recomandăm prevenirea acestora prin anumite tipuri de tratamente. Dacă persoana în cauză are febră sau disconfort local, se poate individual recomanda tratament antitermic, antiinflamator sau antialgic, dar nu trebuie să facem un obicei din tratamente preventive pentru a calma reacții adverse.

Există o situație similară în Iași și în comuna Ghiroda din Timiș. Persoane au fost programate dar nu au prins vaccinul. Marea majoritate a județelor au dozele de rapel asigurate și pentru mâine. Practic cu acestea întârzie, chiar dacă nu veneau în cursul acestei dimineți în majoritatea cazurilor puteam avea continuitatea procesului de vaccinare. Situația prezentată de dumneavoastră este una punctuală și mă voi interesa despre ce este vorba dar cred că a fost o lipsa de comunicare la nivel local.”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Când va începe etapa a treia de vaccinare

Etapa a treia probabil vă începe în Aprilie. Vom pune mai multe date la dispoziție probabil la sfârșitul lunii februarie sau începutul lui Martie când vom avea acces la noile calendare de livrare. Referitor la procentul de persoane vulnerabile care vor fi vaccinate până la sfârșitul primului trimestru, probabil că raportul vă fi estimat la circa 75%.

Până în martie, am putea vaccina circa 1,4 milioane de persoane cu prima doză. Etapa a doua va continua în paralel cu etapa a treia, având în vedere că estimam autorizarea de noi tipuri de vaccinuri, inclusiv vaccinuri administrate cu o singură doză. Este important să respectăm în perioada următoare principiul de 75% de locuri pentru populația vulnerabilă și 25% persoane care deservesc activități esențiale.”, a mai menționat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.