• Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat vineri la 2,10%, nivel similar cu cel înregistrat joi.
  • De la începutul săptămânii, când indicele a fost cotat la 1,81%, ROBOR-ul a marcat o creştere de 16%.
  • De altfel, valoarea de joi a ROBOR la trei luni este cea mai mare din ultimul an, un nivel similar înregistrându-se pe 7 octombrie 2020, potrivit datelor BNR.

Începând cu data de 24 septembrie 2021, când ROBOR la trei luni a fost cotat la 1,65%, indicele a continuat să crească zilnic, astfel că majorarea înregistrată în perioada 24 septembrie – 8 octombrie a fost de peste 27%.

Tot vineri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 2,19%, de la 2,18% joi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a rămas constant, la 2,25%.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa interbancară a fost influenţată în această săptămână şi de faptul că BNR a decis să majoreze dobânda cheie la 1,5%, de la minimul istoric de 1,25%. Totodată, BNR a majorat şi rata dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75% pe an, şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an, de la 1,75% pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021.

Recomandări

CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
SCADE INTERESUL PENTRU VISION PRO
P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”