• Paștele catolic vine cu restricții în Spania, Italia, Franța și Italia.
  • În Cehia, restricțiile sunt ridicate în noaptea de Înviere.
  • România permite circulația până la 2 noaptea de Paștele catolic.

Valul al treilea dă peste cap, al doilea an la rând, Paștele Catolic. Milioane de credincioși vor avea interzis la slujbele din noaptea de Înviere și la vizitele în familie. Corespondentul Aleph News Ștefan Ionescu a făcut o centralizare
și știe care sunt țările cele mai afectate.

Unde au fost anunțate restricții?

Să începem cu Franța, care intră în carantină națională de sâmbătă seara. Călătoriile interne vor fi interzise, iar francezii vor putea ieşi la cel mult 10 kilometri de case doar cu declarație, între 6 dimineaţa şi 7 seara. În plus, şcolile se închid în următoarele trei săptămâni.

În Italia, jumătate din țară e în lockdown. Magazinele, restaurantele și școlile sunt închise. Oamenii nu pot ieși din case decât pentru a merge la serviciu, la spitale sau alte motive esențiale.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

O situație ciudată are loc în Spania. Turiștilor le este permisă intrarea în țară dacă prezintă un test negativ, însă călătoriile la nivel național sunt încă interzise pentru spanioli.

Angela Merkel a anulat carantina de Paște, dar landurile au impus propriile interdicții. cinci persoane din două case diferite vor putea să se întâlnească, fără a-i pune la numărătoare pe copiii sub 14 ani. În Berlin, nemții vor putea merge la cumpărături, dar vor trebui să arate un test negativ la intrarea în magazin.

Cehii au fost sfătuiți să petreacă Paștele alături de cei mai apropiați membrii ai familiei. Nu pot călători între districte dacă nu au un motiv întemeiat. Nici nu pot ieși din case între 9 seara și 5 dimineața. Dar restricțiile vor fi ridicate în noaptea de înviere.

Care e situația la noi? Ce restricții avem în acest moment? Și ce facem de Paște?

Se știu restricțiile din prezent. Unde rata de infectare e peste 4 la sută, magazinele se închid la 6 seara, circulația e interzisă două ore mai târziu. Asta pe perioada weekendului. Dac rata sare de 7,5 la sută, restricțiile sunt 7 din 7. De Paștele catolic, se poate circula până la 2 noaptea. Pentru cel ortodox nu avem decizii, dar probabil se va putea circula și mai târziu.