• Franța se află la al treilea lockdown
  • În Austria, vizitele turistice sunt suspendate cel puțin până în aprilie
  • Teritoriul Greciei se află în izolare, cu o carantină între orele 21 ți 5 dimineața

Franța e la a treia perioadă de izolare din ultimul an. Președintele Emmanuel Macron a promis în septembrie că izolarea strictă va fi abandonată puțin câte puțin, până la sfârșitul lui ianuarie. Doar că valul trei al pandemiei și campania de vaccinare pornită greu au înrăutățit situația. Restaurantele, sălile de spectacol, muzeele și arenele sportive sunt în continuare închise.

A treia izolare a fost decisa in extremis săptămâna trecută și vizează doar regiunile cu rată mare de infectare, între care și capitala. Pornind de la constatarea că în exterior rata de contaminare este minimă, Executivul a decis să permită deplasarea rezidenților în exterior, pe o durată nelimitată și pe o rază de maximum 10 km. Deplasarea între regiuni este interzisă. Este deschis doar comerțul de strictă necesitate.

Spre deosebire de vecinele sale, Franța nu a închis însă școlile. Măsurile sunt valabile pentru patru săptămâni minimum și includ weekendul de Paște, fără nicio derogare. Slujbele sunt permise, iar în seara de Învierea acestea au loc la ora 18:30.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Țările din Europa introduc noi și noi restricții

În Austria, vizitele turistice sunt suspendate cel puțin până în aprilie. Totul este închis, mai puțin comerțul de proximitate, muzeele, bibliotecile, iar carantinarea este în vigoare între ora 20 și ora 6 dimineața. Masca FPP2 este obligatorie în toate spațiile închise, inclusiv transportul public.

Spania se află în stare de alertă sanitară până în data 9 mai. Este în vigoare carantina nocturnă în funcție de regiuni și începe la ora 22. La Madrid totul este deschis, dar masca este obligatorie.

Tot teritoriul Poloniei este în zona roșie și o nouă izolare strictă a fost decretată între 20 martie și 9 aprilie. Totul este închis, mai putin comerțul de strictă necesitate, reuniunile cu mai mult de cinci persoane sunt interzise, precum și ceremoniile familiale ca înmormântările sau căsătoriile.

Teritoriul Greciei se află în izolare, cu o carantină între orele 21 și 5 dimineața. Deplasarea cetățenilor este restrânsă, restaurantele, muzeele, cinematografele, teatrele sunt închise, iar accesul pe teritoiul Greciei este permis doar pe baza unui test PCR negativ și a unei declarații de localizare.

Suedia are aceeași abordare ca în cazul primului val, adoptând un minimum de restricții, cum ar fi limitarea numărului de persoane la mese în restaurant sau recomandări privind purtarea măștii, care nu este obligatorie. Rata de mortalitate în Suedia nu o depășește pe cea din țările care se află deja la a treia izolare.