- În 2024 au mai fost operaţionalizate alte trei sisteme de scanare, în birourile vamale de frontieră Albiţa şi Giurgiuleşti.
- Biroul vamal de frontieră Siret, cel mai mare punct de comunicaţie cu Ucraina, va beneficia anul acesta de două echipamente noi de scanare.
- Cu ajutorul acestor scanere, controlul vamal va fi mai rapid şi mai riguros al bunurilor.
Un nou sistem de scanare cu raze X pentru controlul autocamioanelor a fost dat în funcţiune la Vama Siret, cea mai mare de la frontiera cu Ucraina, a anunţat miercuri Ministerul Finanţelor.
Advertisment
Noul echipament de scanare va contribui la fluidizarea traficului în punctul de trecere de pe frontiera de nord a României, DN2 (E85), judeţul Suceava.
În 2024 au mai fost operaţionalizate alte trei sisteme de scanare, în birourile vamale de frontieră Albiţa şi Giurgiuleşti.
Recomandări
„Biroul vamal de frontieră Siret, cel mai mare punct de comunicaţie cu Ucraina, va beneficia anul acesta de două echipamente noi de scanare. Separat de cel operaţionalizat acum, pentru controlul autocamioanelor, până la sfârşitul lunii decembrie 2024, va mai fi instalat în aici şi un sistem de scanare cu raze X pentru controlul autoturismelor, ce va permite efectuarea a peste 500 scanări într-o singură zi.
Cu fiecare nou scaner montat în punctele vamale, observăm atât îmbunătăţiri substanţiale în eficienţa controalelor, cât şi schimbări în comportamentul celor care încearcă să ocolească legea. Aceste evoluţii ne arată clar că măsurile noastre sunt nu doar necesare, ci şi eficiente.
Odată ce toate cele 26 de scanere din proiectul nostru vor fi operaţionale în punctele vamale de frontieră, vom asista la o schimbare semnificativă în capacitatea României de a controla fluxurile comerciale şi de a proteja graniţele împotriva contrabandei şi fraudelor”, a transmis ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
Cu ajutorul acestor scanere, controlul vamal va fi mai rapid şi mai riguros al bunurilor aflate atât în camioane, cât şi în mijloacele de transport persoane. Totodată, prin utilizarea acestora se poate face inspectarea containerelor pentru mărfuri sau interiorul coletelor/bagajelor fără deschiderea acestora, arată reprezentanţii Ministerului Finanţelor.
Selecţia pentru control prin scanare va fi efectuată în urma analizei de risc efectuată pe baza informaţiilor disponibile la nivelul autorităţii vamale.
Citește și
- Cum s-a schimbat România în 9 ani de la Tragedia Colectiv? Eugen Iancu: „După 9 ani nu avem un spital funcțional pentru mari arși”
- Rusia amendează Google cu 2,5 decilioane de dolari. Pentru ce este amenda mai mare ca PIB-ul Pământului
- Bitcoin ajunge astăzi la aproape 73.000 de dolari. Criptomoneda a avut o creștere zilnică de peste 5,3%
Partenerii noștri