Varianta Omicron în România. Rafila: Trebuie să luăm măsuri temporare pentru a limita răspândirea

Sursa Foto: Mediafax

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a spus că în ședința convocată duminică de premier, după confirmarea primelor două cazuri de infectare cu tulpina Omicron, vor fi discutate măsuri care trebuie luate pentru prevenirea răspândirii acestei tulpini în România.

„Vom face o analiză rapidă a situației și a eventualelor măsuri care pot fi luate încât să limităm posibilitatea ca acestă tulpină să se răspândească rapid în România. Trebuie să luăm măsuri care poate vor fi temporare, până ne lămurim ce este cu această tulpină. Știți bine că în afară de faptul că este mai transmisibilă avem extrem de puține informații legate de evoluția clinică a pacienților infectați cu această tulpină și de eficacitatea răspunsului imun după vaccinare sau după boală față de această nouă tulpină”, a declarat Alexandru Rafila.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat pentru duminică o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență și ai Centrului de Control al Bolilor Transmisibile, după ce sâmbătă au fost confirmate primele cazuri de infectare cu Omicron în România.

Ministrul Sănătății a spus că la această ședință va merge „cu câteva scenarii, un set de propuneri care să limiteze transmiterea acestei tulpini în România și important este ca aceste măsuri să poată fi aplicate”.

Alexandru Rafila a anunțat că cele două persoane care au fost diagnosticate cu Omicron în România au simptome minore sau sunt chiar asimptomatice.

Nu sunt probleme deosebite, e adevărat ele au fost vaccinate, dar asta nu face altceva decât să pledeze pentru utilitatea vaccinării. (…) Vor sta 14 zile în izolare”, a mai adăugat ministrul.