• Începând cu 1973, Roe permisese avorturile în primele două trimestre de sarcină în Statele Unite.
  • Susținătorii dreptului la avort au condamnat imediat hotărârea, iar adversarii avortului au lăudat o decizie pe care o sperau de mult timp.
  • Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, care conduce Academia Pontificală pentru Viață, a declarat că decizia Curții a fost o „invitație puternică de a reflecta” asupra acestei probleme.

Academia pentru Viață de la Vatican a lăudat vineri decizia Curții Supreme de Justiție a SUA privind avortul, afirmând că aceasta a provocat întreaga lume să reflecteze asupra problemelor vieții. De asemenea, departamentul de la Vatican a afirmat într-o declarație că apărarea vieții umane nu poate fi limitată la drepturile individuale deoarece viața este o chestiune de o „largă semnificație socială”.

Curtea Supremă a Statelor Unite a luat vineri măsura dramatică de a anula hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973, care a recunoscut dreptul constituțional al femeii la avort și a legalizat avortul la nivel național.
„Faptul că o țară mare, cu o lungă tradiție democratică, și-a schimbat poziția în această problemă provoacă, de asemenea, întreaga lume”, a declarat Academia într-un comunicat.

Președintele SUA, Joe Biden, care este catolic, a condamnat decizia, numind-o o „zi tristă” pentru America și catalogându-i pe conservatorii Curții drept „extremiști”.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Arhiepiscopul Vincenzo Paglia, care conduce Academia Pontificală pentru Viață, a declarat că decizia Curții a fost o „invitație puternică de a reflecta” asupra acestei probleme într-un moment în care societatea occidentală își pierde pasiunea pentru viață. „Alegând viața, este în joc responsabilitatea noastră pentru viitorul umanității”, a spus Paglia.

Cazul care a declanșat dispariția lui Roe după aproape o jumătate de secol, cunoscut sub numele de Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, este legat de o lege din Mississippi care interzicea aproape toate avorturile după 15 săptămâni de sarcină.

Publicarea proiectului de opinie al curții, scris de Alito, a stârnit proteste din partea susținătorilor drepturilor avortului, care s-au arătat indignați și temători cu privire la impactul pe care decizia îl va avea atât asupra pacientelor, cât și asupra furnizorilor, în condițiile în care 22 de state se pregătesc să restricționeze avorturile sau să le interzică în mod categoric.