• Comisia Europeană merge înainte cu proiectul pașaportului verde, care va include și alte informații pe lângă imunizare
  • Documentul va fi în principiu digital, disponibil pe telefon
  • Comisia vrea să pună acest pașaport în circulație în iunie

Europenii vor circula mai ușor la vară, dacă vor avea certificatele de vaccinare. Comisia Europeană merge înainte cu proiectul pașaportului verde, care va include și alte informații pe lângă imunizare.

Propunerea concretă va veni din partea Comisiei Europene, care pregătește pentru miercuri un draft de proiect privind acest pașaport de vaccinare. Scopul său este să faciliteze deplasările turiștilor care au fost imunizați împotriva SARS-CoV-2, după cum a spus comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.

Documentul va fi în principiu digital, disponibil pe telefon, dar oficialii de la Bruxelles spun că se va putea scoate și pe hârtie.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Acest certificat sanitar va fi disponibil în toate limbile comunitare, pe lângă engleză, și va avea un cod QR, pentru accesarea rapidă a datelor. Nu se știe exact care vor fi informațiile pactate de statele membre, dar purtătorul va avea pe acest document dovada vaccinării contra Covid-19 sau rezultatele testelor.

În ciuda temerilor că ar putea produce discriminare, cei care au acest certificat vor avea în mod sigur un acces mai ușor la destinațiile turistice pregătite de touroperatori.

Ce va conține pașaportul COVID

  • dacă posesorul a fost vaccinat
  • dacă persoana care îl deține a trecut prin boală
  • dacă are test făcut și rezultatul acestuia
  • va fi sub format electronic sau pe hârtie
  • cod QR
  • va fi în limba fiecărei ţări şi tradus în engleză
  • va fi valabil în toate ţările Uniunii Europene

Ce șanse sunt să ajungem la imunizarea propusă înainte de vară?

Comisia vrea să pună acest pașaport în circulație în iunie și, într-adevăr, veștile care vin de la AstraZeneca nu sunt pe placul oficialilor.

În Uniunea Europeană au fost administrate peste 48 de milioane de doze, mai puțin de jumătate față de Statele Unite ale Americii, care au trecut 101 milioane de injecții și dublu față de Marea Britanie.

Se lucrează pentru ca certificatul sanitar să fie realizat înainte de luna iunie. Primordial este să se facă totul pentru a menţine sezonul turistic“, spune Thierry Breton, comisarul european pentru Piaţa Internă.