• Rezultatul victoriei României a fost o surpriză la nivelul întregii societăți.
  • În ultimele săptămâni, Marcel Ciolacu a spus că șansele nu sunt de partea României.
  • ICSID: Statul român nu va plăti nicio despăgubire firmei Gabriel Resources.

Verdictul în cazul Roşia Montană în favoarea României a fost surprinzător la nivelul întregii țări. Asta pentru că, în ultima lună, opinia publică a fost alimentată constant cu ideea că România va pierde. Primele astfel de declaraţii au fost făcute chiar de premierul Marcel Ciolacu, la începutul lunii februarie. Acum…opoziţia îl acuză pe Ciolacu pentru că ar fi influențat rezultatele la bursă a companiei Gabriel Resources, care a pierdut procesul.

Ce arată datele de la bursa de valori de la Toronto, unde este listată compania Gabriel Resources?

„E foarte importantă cronologia evenimentelor, de când premierul Marcel Ciolacu s-a trezit vorbind pe 1 februarie că România pare că a avut niște probleme și că el plătește note de plată ale altor premieri, iar acum urmează să se anunțe și Roșia Montană, până pe 10 februarie. Nu a zis în mod cert că România va pierde. El a sugerat că România va pierde. Concomitent cu declarațiile premierului Ciolacu, au apărut niște știri pe surse, la niște colegi din presă, conform cărora pe 10 februarie, așa cum a spus Marcel Ciolacu, vor veni rezultatele făcute de Roșia Montană. Mai mult decât atât, România va pierde și va trebui să primească despăgubiri de 2 miliarde de euro. Acestea sunt știri pe surse, nu sunt declarații oficiale. Cele două s-au îmbinat foarte bine, pentru că oamenii le-au amestecat și a ieșit că e aproape sigur că România va pierde cazul. Acum, ce a vrut să facă? De ce Marcel Ciolacu a început să vorbească, atenție, fără să fie întrebat, fără nimic, e greu de zis. Nu știu dacă a avut treabă sau nu cu bursa de valori de la Toronto, dar premierul ar fi trebuit să știe că dacă faci astfel de declarații, Gabriel Resources, fiind o companie listată va crește sau va scădea, în funcție de ce zici”, a explicat Robert Botea, editor al Ziarului Financiar, pentru Aleph News.

„Acțiunile au crescut, s-au dublat. Într-o lună de la 1 februarie și până acum, acțiunile Gabriel Resources s-au dublat. Acestea sunt cifrele, care, bineînțeles, au fost influențate, cu siguranță, și de aceastăașteptare că Gabriel Resources va câștiga procesul. O lună mai târziu, el pierde procesul. Tranzacționarea pentru compania Gabriel Resources a fost închisă vineri, pe bursa de la Toronto. Urmează să se deschidă astăzi, în jurul orei 15:30″, a adăugat Botea.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?
CUM ARATĂ SECURITATEA JO?

La ce să ne așteptăm în privința evoluției acțiunilor Gabriel Resources în continuare?

„Este de așteptat să scadă în momentul în care se va redeschide ședința de tranzacționare”, a spus Răzvan Botea.

Citește și