• Agenţia de rating Fitch trage un semnal de alarmă asupra economiei României
  • Pe de altă parte experții spun că deocamdată nu avem motive de îngrijorare
  • Dacă Fitch va scădea ratingul de țară, România ar putea rata noi investiții

Agenţia de rating Fitch, instituţia care evaluează economiile statelor pentru a arăta cât de atractivă este o ţară pentru investiţii, a revizuit perspectiva României, de la statutul de ”stabil” la cel de ”negativ”. Analiştii Fitch spun că România nu a profitat de anii de creştere pentru a-şi îmbunătăţi indicatorii economici.

Melania Hăncilă, consultant & expert în executive search spune că Fitch practic lansează un avertisment la adresa României, care este într-o situaţie vulnerabilă din cauza acumulării deficitelor fiscale în ultimii ani şi necesităţii de creştere a cheltuielilor publice pentru a atenua efectele pandemiei.

Pe de altă parte, vestea bună este că agenţia de rating a schimbat perspectiva, dar nu şi ratingul de ţară, ceea ce înseamnă că România încă este o destinaţie recomandată de investiţii.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Totodată, experții zic că deficitul bugetar este un indicator care cântăreşte mult în analiza Fitch. De asemenea, aceștia consideră că estimarea de scădere economică a Fitch de 5,9% este mai realistă decât cea a Guvernului de numai 1,9%.

Dacă noile măsuri anunţate de Guvern nu vor stabiliza economia, riscul este ca ratingul de ţară să scadă. În acest caz, România ar putea rata unele investiţii noi.

Sursă foto: Profimedia