Fostul premier Victor Ponta, președintele Pro România, afirmă că ruperea USL a însemnat și ratarea unei șanse unice de modificare a Constituției, șansă pe care nici președintele Iohannis nu o mai are după alegerile parlamentare din 6 decembrie, deși spera la o victorie care să asigure liberalilor majoritatea necesară pentru revizuirea Constituției.

Liderul Pro România subliniază în acest context că actualul sistem politic nu funcționează, dovadă numărul mare de premieri care s-au perindat la conducerea Guvernului din 2005 încoace, timp în care Germania a avut un singur cancelar, pe Angela Merkel.

Victor Ponta  remarcă preocuparea guvernării PNL-USRPLUS-UDMR de împărți funcții clientelei politice și spune că această fericire de a da posturi în stânga și în dreapta se va perpetua mult timp de acum încolo deoarece România va fi condusă de coaliții.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
FAC BAIE DE MULȚIME
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII

Fostul premier spune că Guvernul Cîțu nu trebuia să elimine nici voucherele de vacanță și nici gratuitățile pentru studenți la transportul pe căile ferate deoarece acestea au fost gândite ca un sprijin pentru CFR, în condițiile în care UE interzice ajutoarele de stat.

De asemenea, Victor Ponta mărturisește că a primit cetățenia sârbă deoarece a acceptat să deschidă barajul de la Porțile de Fier și să inunde terenuri din România pentru a preveni inundarea catastrofală a Belgradului.

Fostul premier mai spune că în prezent oferă consultanță de afaceri în străinătate, are propria firmă în București și nu are de gând să plece din Pro România, dar crede că e nevoie de o nouă echipă la conducerea partidului.

Prezentăm principalele declarații ale fostului premier Victor Ponta la Interviurile lui Cristoiu, duminică, la Aleph News:

Despre viața după pierderea alegerilor parlamentare

Victor Ponta: În viața privată fac bine. Am trei copii. Avem alte probleme acum, fiica cea mică,  care merge la școală. Lucrez într-o zonă privată în care nu am lucrat până acum, pentru că nu aveam voie, eram incompatibil. Deci, din punctul acesta de vedere nu mă plâng absolut deloc. Nu sunt consultant politic, lucrez în consultanță de afaceri, în străinătate, pentru zona Europei Centrale și de Est. Compania nu are business în România. Sunt în politică, dar nu în divizia națională. M-am retrogradat. Am și mers foarte mult la serviciu, lucrez online. La partid merg o dată sau de două ori pe săptămână, avem un secretar general, avem o echipă de conducere. Am zis: domne dacă vreți să reconstruim ceva pentru 2024, apucați-vă de acum, dar cu niște forțe proaspete.

Victor Ponta: Dl. Iliescu, în 2004, avea deja 74 de ani, și la o ședință a avut o frază celebră. Se uita la noi cum dădeam… abia apăruse Băsescu și vă dați seama cum să ne batem cu Băsescu. S-a uitat așa la noi și a zis: Hîh, dacă aș mai avea eu 60 de ani… v-aș arăta eu cum, dar numai am 60. În 1990 avea 60 de ani, că era născut în 1930. Noi toți eram sub 40 de ani. Eu mai am 11 ani să ajung ca dl. Iliescu în 1990.

Victor Ponta: Nu mi-am închipuit că o să stau acasă să mă întrețină nevasta din banii de la prăjituri, că Daciana are deja firma ei care merge foarte bine. Nu m-am gândit că o să trăiesc din banii soției, ai socrului sau ai altcuiva. Trebuie să muncesc, sunt un om încă în putere. Am avut relații internaționale în toate părțile, America, Europa, China, Asia, dar prieten am rămas cu cei de la Belgrad, Tirana, Istanbul în jos și m-au căutat mulți după. Vin dacă vă pot ajuta, dar eu nu fac consultanță politică. Deci e vorba despre consultanță de afaceri, pe proiecte.

Victor Ponta: Nu am renunțat la viața politică, sunt în continuare președintele partidului, nu mai sunt foarte activ pentru că eu cred că trebuie o altă echipă. Echipa pe care am coordonat-o eu nu a dat rezultate, n-a făcut 5% la parlamentare, dar nici nu i-am abandonat. De altfel, mi s-a spus chestia asta:  domne să nu pleci cum ai plecat atunci de la PSD. La PSD era un anumit context pe care oamenii îl uită, dar pe care eu nu pot să-l uit. Era contextul în care absolut toată familia mea, și eu, făceam cărări la DNA degeaba. Nu doar că eu am fost achitat, dar niciunul din dosarele făcute împotriva familiei mele de dl. Portocală, nu s-a finalizat cu altceva decât cu <nu există>. În dosarul cu Turceni-Rovinari am fost achitat în unanimitate de judecătorie (…) În cel cu Tony Blair, procurorul,  dl. Portocală Negulescu, a fost trimis în judecată  că a falsificat acel dosar. Vlad Cosma l-a înregistrat când îl punea să facă denunțul. Dar eu sunt cu casa sechestrată de dl Portocală, în continuare.

Cum a obținut cetățenia sârbă

Victor Ponta: Țin foarte mult și îl apreciez foarte mult pe dl Vucic, președintele Serbiei. Eu cred că Serbia e o țară foarte prietenă cu România. Sunt și cetățean sârb. Legal, pot candida acolo, nu mi-a trecut prin cap. Nu a știut nimeni cum a fost chestia asta cu cetățenia. A fost un lucru pentru care voi fi mândru toată viața. În 2014, dl Vucic a devenit prim-ministru, eu eram deja de doi ani. Și Serbia a avut cele mai mari inundații din istoria lor. Cine merge la Belgrad, acolo e râul Sava, unde Iancu de Hunedoara l-a fugărit pe Mahomed Cuceritorul, și a fost într-o situație absolut critică. Noi i-am ajutat fundamental prin faptul că am deschis barajul de la Porțile de Fier, s-au inundat niște terenuri, sate în România, dar nu s-a inundat Belgradul. Eu m-am gândit că după datoria morală pe care o avem la sârbi pentru că am lăsat NATO să-i bombardeze de la Timișoara, ar fi trebuit să-I ajutăm. Și i-am ajutat. Și atunci când dl. Vucic a devenit președinte a propus Guvernului și Parlamentului – nu doar eu, au fost mai mulțe personalități – m-a pus pe acea listă, cineva care a făcut ceva bun pentru Serbia.

Călător în același avion cu Erdogan

Victor Ponta: În 2015, când m-am operat, am fost în Turcia. (…) A fost și medicul din România acolo. L-am luat special pentru că și era medic militar și, culmea, era și medicul care a operat-o pe dna Kovesi. I-am spus:  sper că pe tine nu te arestează Kovesi dacă vii să mă operezi, că pe alt medic îl băga în pușcărie. Dar fiind același medic care a operat-o și pe doamna Kovesi, l-am luat cu mine la Istanbul. Când m-am urcat în același avion cu Erdogan erau Jocurile olimpice europene, la Baku, dacă nu mă înșel. Sigur că mai păstrez legătura cu el. Eu păstrez legătura cu absolut toată lumea (…) Nu sunt pregătit să fac consultanță politică. Îmi spun părerea când sunt întrebat.

Despre prietenia în politică, relația cu Crin Antonescu

Victor Ponta: Nu mai cred că există prietenii în politică. Știu oameni cu care am fost prieten și cu care am început să facem politică împreună și nu mai suntem prieteni, deci strică prieteniile. Nu, politica e pentru politicieni. Cu Crin Antonescu… ne auzim doar de zilele de naștere, copiii noștri sunt născuți în aceeași zi, știu că stă la Bruxelles… Dacă trebuie (să dispar pur și simplu din viața politică cum a făcut el), da. Dacă ar trebui neapărat să nu mai apar, nu m-aș perpeli acasă. Eu cred că Traian Băsescu dacă nu apare două luni la tv, moare. Eu nu am această problemă. O să fiu om politic, activ sau nu.

Realația cu Pro Romania și viitorul politic

Victor Ponta: Nu, nu vreau să plec de la Pro Romania. Partidul e în stadiul în care, după un eșec, că nu am făcut 5%, și având în vedere că următoarea competiție este în 2024, cred că trebuie promovați alți oameni și împrospătată echipa. Deocamdată sunt președinte. Pot să rămân președinte sau poate să fie cineva mai dornic, mai activ decât mine. Rămân în Pro Romania în orice variantă. Congresul din 26 februarie e o chestiune mică, de 5 minute. E o formalitate pe care trebuie să o depunem la tribunal, legată de faptul că nu mergem mai departe cu fuziunea cu ALDE.

De ce nu se mai face fuziunea cu ALDE

Victor Ponta: N-a mers. Eu cred că noi, cu Pro Romania, am încercat să vorbim în toamnă și să promovăm un subiect care nu-i interesa pe oameni. Și anume criza economică, guvernarea României în perioada de criză. Numai despre asta am vorbit trei luni. Nu i-a interesat pe oameni chestia asta. Nu e un reproș sau o supărare. Noi am vorbit despre un produs, că până la urmă alegerile sunt o chestiune de marketing. Noi nu puteam să fim cum a fost AUR, nici nu puteam să fim ca PNL, partidul președintelui. Am zis noi suntem un partid mai micuț, dar cu niște oameni care au guvernat România într-o perioadă în care românilor le-a fost bine. Am ieșit dintr-o criză foarte mare și economia a mers bine. Doar că produsul pe care noi am vrut să-l vindem nu a avut decât 4,5% cumpărători. 200.000 de oameni, mulți, dar nu suficient. (Nu am reușit să fim alternativă la PSD) pentru că alegătorii au spus: până la urmă sunteți prea mici, nu puteți să faceți nimic, PSD-ul e PSD.

Despre armistițiul cu Băsescu

Victor Ponta: Sunt singurul premier cu doi președinți. Nu am apucat să lucrez cu un președinte de aceeași culoare politică. Am văzut însă cum a lucrat Năstase cu Iliescu. Guvernarea Năstase a fost mai bună decât guvernarea Ponta. În al doilea mandat, Iliescu nu prea s-a implicat în guvernare, dar oricum a sprijinit, ceea ce contează. În 2013 am avut o perioadă de armistițiu cu dl Băsescu, când m-a lăsat, mergeam la Consiliul European, când am fost la Berlin, la Washington, când am desființat Garda financiară, am făcut multe. Mi-a prins foarte bine pacea cu președintele. Când a început din nou războiul și la orice chestie… la Comarnic-Brașov, am semnat contractul cu trei firme europene, și a doua zi, ne-am dus la Cotroceni, era un eveniment, și a zis: știu eu ce fapte penale ați comis voi, la Comarnic- Brașov. Și am zis: ee, vorbește Băsescu, bate câmpii, dă-l încolo, mergeți mai departe. După care a venit la mine ministrul de atunci, dl Rus,  și a zis: vedeți că m-au chemat, dna Kovesi deja investighează și nimeni din companie nu mai semnează nimic.

De ce cheamă Iohannis miniștrii la Cotroceni

Victor Ponta: Cred că dl președinte nu e mulțumit de cum merg lucrurile și zice: băi, ia veniți încoace să le rezolv eu. Dar nu mi se pare că se rezolvă. Ăia pleacă acasă la ei, la PNL cine e cu Orban e cu Orban, cine e cu Cîțu, e cu Cîțu, USR PLUS cine e cu Cioloș, e cu Cioloș. Singurii eficienți sunt udemeriștii, doar că, poate se supără pe mine, dar eu mereu le-am zis, problema e următoare: vouă când vă sună telefonul zice Orban la telefon și voi întrebați care Orban, ca să știți dacă răspundeți. Că dacă e Ludovic nu vă pierdeți timpul cu el.

Despre relația cu PSD și Marcel Ciolacu

Victor Ponta: Am o relație foarte bună cu dl. Ciolacu, cu pesediștii, da, acum am cu toată lumea, că eu le-am zis: domnule, eu numai joc cu voi acolo în liga națională, nu are rost să-mi mai dați la picioare, dimpotrivă, pot să vă dau sfaturi bune. Cred că tactica dlui Ciolacu e bună. Tactica 1996-2000. Stăm cuminței că ăștia se fac praf singuri. Are o singură hibă (…) PSD dacă e singur, degeaba, nu va face niciodată  50%. Întodeauna nu trebuie să fii singur. Așa ne zicea Adrian Năstase. Eu când am venit lider la PSD asta le-am zis, trebuie să ne găsim aliați.

Despre fericirea de a împărți funcții când ești la putere și de a fi patron

Victor Ponta: Nu eram așa de disperați. Pentru USR e prima dată când împarte. Vă dați seama fericirea de a împărți prima dată funcții, secretare, la toată clientela strânsă în jurul lor, de atâția ani de când aștepta. S-a mai împărțit în 2016 , dar atunci era greu, era complicat, era doar Cioloș. Dl Cîțu are 1,2 milioane de angajați (…) Mi-am deschis și eu firmă pentru că repet, România are cel mai bun sistem fiscal. Eu nu sunt angajatul cuiva, am firma mea, înregistrată în București (…) plătesc taxe aici. Sunt patronul meu, sunt o microîntreprindere.

Victor Ponta: E foarte bine să fie patroană (Daciana Ponta). De Sf. Valentin eu am stat cu fetele acasă și ea a stat la muncă. Și i-am zis: mă, cum e că totuși când erai la Bruxelles nu te vedeam de luni până joi, dar măcar în weekend te vedeam. Acum eu stau cu fetele, că fi-miu nu prea mai are timp de mine, face 18 ani, ne înțelegem perfect, dar, na, e ca orice băiat de 18 ani, nu stă el toată ziua cu tat-su. Fetele stau. Și zic deci ești mare patroană, ți-e foarte bine și tu în weekend ești la muncă. (…) Cea mai mare problemă la un producător de prăjituri în România sunt oamenii. Să găsești oameni care să fie și muncitori, și cinstiți, și dornici…

Victor Ponta: E mult de împărțit pentru că România mult timp de acum încolo avea guverne de coaliție. Apropo de multe agenții. Ne mai zice și UE, dar le mai facem și noi. Eram cu un prieten neamț la masă. Și mi-a zis: tu știi câți foști cancelari avem noi? Unul. La voi din foști premieri  premieri se face echipă de fotbal sau de rugby? Și când am început să-i număr cred că-i de rugby, nu? Doamna Merkel este din 2005 cancelar și i-a prins pe Tăriceanu, Boc, Ungureanu, Ponta, Cioloș, Grindeanu, Tudose, Dăncilă, Orban, Cîțu. 10.

Marea șansă ratată și de USL, și de Iohannis

Victor Ponta: Avem un sistem care nu funcționează. Când s-a rupt USL am ratat o șansă unică, pe care nu o mai are domnul Iohannis, și anume de a modifica Constituția. Atunci aveam un proiect foarte clar făcut de PSD și PNL, care rezolva toate problemele. Mai tăia din puterile președintelui, spunea foarte clar ce face președintele, ce face premierul, decizii ale CCR, noi le-a băgat pe toate în proiect. Nu s-a mai făcut modificarea de Constituție. Probabil că dl Iohannis, cred că a și zis chestia asta anul trecut, domne, vreau o majoritate să schimb Constituția. Nu o are. S-a terminat, clar. Până în 2024 nu schimbă nicio Constituție.

De ce nu trebuia eliminate gratuitățile pentru studenți și voucherele de vacanță

Victor Ponta: Lipsa de gândire duce la pierderi de bani, după care spui trebuie să tai biletele la studenți. Băi băieți, în 2012, când am ajuns și eu prim-ministru am întrebat ce-i cu biletele astea la studenți că studenții se plimbă prea mult, chiar așa? A venit un om mai  deștept la mine și mi-a zis domnul premier, noi nu avem voie să dăm ajutor de stat de stat la CFR că suntem în UE, plătim chestia asta, și căile ferate germane, franceze primesc acest sprijin. Cred că aceeași instituție același om care mi-a explicat mie putea să-i explice și dlui Cîțu. Fii atent că de fapt tu pui dintr-un buzunar în altul, nu-ți da singur gaură în buzunar. La fel chestia cu tichetele de vacanță. Băi oameni buni tichetele de vacanță sunt așa. Românul dădea buluc să se ducă în Bulgaria, în Grecia, în Turcia. Cu tichetul de vacanță nu se mai duce în Bulgaria, Grecia Turcia, dar nu ai voie nu te mai duce acolo, că e în UE, spun că tichetul de vacanță e valabil doar în România. Și în loc să se ducă la Nisipurile de Aur se duceau la Năvodari. Tu de fapt îți furi căciula singur (…) Mie nu mi se pare că cineva în acest moment știe să rezolve probleme și înțelege probleme. Domnul Iohannis e un politician foarte bun, nu mi s-a părut că se pricepe la economie, evită subiectul. Și în final guvernarea este despre economie, dacă oamenii au bani, dacă firmele o duc bine, dacă economia merge bine, după aia, bătălia politică e altceva.