• Borșul ucrainean a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial al UNESCO.
  • În nota de pe site-ul UNESCO se arată că actualul conflict din Ucraina pune în pericol această expresie a „ospitaliătții ucrainene”.
  • Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii din Ucraina Aleksandr Tkacenko. 

Borșul ucrainean a fost inclus pe lista patrimoniului imaterial al UNESCO. În nota de pe site-ul UNESCO se arată că actualul conflict din Ucraina pune în pericol această expresie a „ospitaliății ucrainene”, informează el Pais.

Kievul salută ca pe o victorie politică asupra Moscovei înregistrarea unui fel de mâncare a cărei origine a fost disputată istoric între cele două țări.

 Anunțul a fost făcut de ministrul Culturii din Ucraina Aleksandr Tkacenko. 

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

„Victoria în războiul pentru borș este a noastră. Astăzi, 1 iulie, a fost inclus elementul „Cultura culinară a borșului ucrainean” în Lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO”, a scris Tkacenko, pe Telegram.

Existau deja unele dispute de ani de zile, încă de pe vremea URSS, dar „războiul” pentru această supă de sfeclă s-a intensificat în 2019, la cinci ani după ce Rusia a anexat Crimeea și a trimis paramilitari în Donbas, unde a început un alt război adevărat între armata ucraineană și separatiștii susținuți de Moscova.

Lupta pe tema borșului a ieșit la suprafață atunci când un cont de Twitter asociat cu ministerul rus de externe a proclamat că supa este un simbol al bucătăriei rusești, unul dintre cele mai faimoase și iubite feluri de mâncare.

Disputa cu privire la originea sa a continuat în următorii câțiva ani. Ucraina a declarat-o patrimoniu imaterial în 2020, iar în luna aprilie a acestui an purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Kievul că persecută cultura rusă chiar și prin intermediul cărților de bucate.